Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

“Al help je maar één iemand!"

Samen met Driezorg organiseerde WijZ  de expositie “Nooit meer in de kast”. Een fototentoonstelling, bedoeld om aandacht te vragen voor oudere  LHBT’ers (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender) . Wij ontmoetten daar Heleen, een vrouw van 51 jaar.

De expositie

Het was een mooi verzorgde expositie. In De Terp en Fermate werd o.a. duidelijk gemaakt dat  LHBT-senioren die in een tehuis komen wonen, vaak opnieuw problemen ervaren met het uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Het risico bestaat dat zij opnieuw ‘de kast in’ moeten. Of erger nog,  dat hun partner niet op bezoek durft te komen, uit angst voor discriminatie.

 

Heleen                    

Wij raakten daar aan de praat met Heleen. Zij vertelt: “Bij mijn geboorte was ik een jongetjesbaby. Ik groeide ook op als een jongen, maar voelde mij van binnen een meisje. Ik viel op meisjesdingen, wilde meisjeskleren dragen”.  

Alsof het zo moest zijn: toen de jongen ouder werd  ontmoette hij  een transvrouw. Een vrouw die de hele route van geslachtsverandering al had doorlopen. “Het kwartje viel meteen: ik wist gelijk: dit ben ik. Ik herkende alles in die vrouw en dat heeft mij enorm geholpen. Ik maakte een afspraak met mijn huisarts,  kreeg een doorverwijzing naar het Transgenderteam in Groningen en daar begon mijn transitie:  een jaar lang gesprekken met een psycholoog. Daarna  een jaar lang hormoonbehandelingen. En uiteindelijk, in 1991 de definitieve operatie. Mijn hergeboorte”.

Het werd het keerpunt in haar leven. Ze was een vrouw geworden, 24 jaar.

 

Ouders

Het lijkt of alles bij Heleen probleemloos is verlopen. Dat was niet het geval. Ze kreeg te maken met pijnlijke reacties uit haar omgeving en verloor meerdere vrienden. Ook haar  ouders hadden er grote moeite mee. Die hadden ooit een zoon gekregen en dan zou die zomaar een dochter geworden zijn? Dat valt toch niet te begrijpen. Heleen vertelt verder: “Er waren grote spanningen tussen mijn ouders en mij. We hebben een jaar lang nauwelijks contact gehad. Een paar dagen vóór mijn definitieve operatie zocht ik ze weer op. Bewust, want ik had ze wat te zeggen. Ik zei: ‘Ik weet dat jullie er veel problemen mee hebben. Maar jullie moeten weten dat dít is wat ik wil, en dat ik daar nooit op terug zal komen. En als jullie me na de operatie niet meer willen zien, dan is dat maar zo, maar voor mijn besluit verandert dat niets’. Mijn ouders reageerden niet. Ik liep weg. Maar mijn moeder riep me terug, ze huilde. Ze omarmde me en zei: ‘je blijft ons kind...’.  Dat maakte een hoop goed”.

 

Ondersteuning

Heleen trouwde, maar leidde nog steeds geen doorsneebestaan. Ze merkte dat er behoefte was aan ondersteuning voor ‘beginnende’ transgenders. De meeste mensen die twijfelden aan hun seksuele identiteit  moesten veel weerstanden overwinnen. Zowel binnen zichzelf als in de buitenwereld. “Ik wilde die andere mensen helpen. Jongeren, die hun leven nog moesten beginnen. Maar ook mensen op leeftijd, die opgegroeid waren in een tijd dat dit onderwerp onbestaanbaar was.“  

Er waren toen al de Roze Middagen die WijZ organiseerde. Elke 2e woensdag van de maand was er in De Terp een ontmoetingsplek voor LHBT’ers.  Heleen voegde daar iets aan toe: Club-T . Als werkgroep van het COC werd dit een trefpunt speciaal voor transgenders, of voor mensen die op één of andere manier daarin geïnteresseerd zijn. Een plek om met mensen te praten die niet zo gauw iets raar of vies vinden. Het was een succes en Heleen glundert: “Al help je maar één iemand, dan is dat al winst”.

 

 

 

voor meer info: www.coczwolle.nl/doelgroepen/club-t

voor info over de Roze Middagen: www.wijz.nu

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.