Bijdrage van WijZ

Rubriek: Vrijwilligerswerk

Als je iets wil en het probeert, dan lukt het

 

Vraag een jongere of hij zich een wereld kan voorstellen zonder televisie, een computer of laptop, een mobieltje of smartphone en hij zal je stomverbaasd aankijken. Vraag dit aan een 50-plusser en die zal opmerken dat in zijn jeugd een televisie alleen maar de zenders Nederland 1 en 2 had. Een videorecorder? De afstandbediening was wel ingewikkeld. Een telefoon, die net als de radio met een stekker in het stopcontact zat. Waar de computer zijn intrede deed, maar we nog nooit gehoord hadden van Internet, Facebook, You Tube en ga zo maar door. Contant geld haalde je bij de bank, daarna met de pinpas uit de geldautomaat. Een fototoestel werd de digitale camera en de foto’s sla je nu op in de computer. Wat zeg ik: met je mobieltje maak je een selfi en je twittert en Whatsappt er lustig op los.

mooi al die apparaten, maar hoe werkt het?

Om met die onbekende en razend interessante digitale wereld te kunnen omgaan werd in de 80-er jaren door WijZ de Knoppenwinkel ontwikkeld.

Opgezet onder de bezielende leiding van John Mieremet: Voorlichting aan senioren over het gebruik van apparatuur: audiomiddelen, mobiele telefoon en de computer. Er was een forse groep vrijwilligers én het kreeg landelijke bekendheid.

Zo’n dertig jaar later is de behoefte veranderd. De huidige generatie ouderen is meer opgegroeid met de moderne knoppen en de digitale achterstand wordt snel ingelopen door initiatieven zoals SeniorWeb. De knoppenwinkel had uiteindelijk nog één vrijwilliger: Jack Stoter; inmiddels 68 jaar. En nu de knoppenwinkel is opgeheven, houdt ook Jack zijn vrijwilligerswerk op.

 

alles wordt anders

Als je Jack naar die veranderingen vraagt zegt hij: “Babies worden al geboren met de pc in de hersenen.” Maar ook: “Tegen de ouderen zeg ik: Dom? U bent niet dom, maar onwetend.” Jack begon zijn carrière als gediplomeerd loodgieter, maar zijn jeugddroom was: Bij de waterpolitie. Later kwam die droom enigszins uit: werken bij een beveiligingsdienst; geschoold in ICT en aldaar -25 jaar lang- zijn uitgebreide kennis en ervaring opgedaan en die hij nog steeds kwijt kan bij SeniorWeb. Jack Stoter werd vrijwilliger in 2006, door WijZ Welzijn gevraagd omdat zijn vrouw Ria aldaar op de adminstratie werkte.

 

Het is een soort stappenplan

 “Men wil te snel alles weten, kunnen,”  vindt Jack. “Ouderen kunnen niet alles  in één keer onthouden. Daarom in gedeelten: het mondeling uitleggen, dat eerst samen oefenen, het snappen en dan pas verder. Het is een soort stappenplan” Zelfwerkzaamheid vindt hij daarbij ook belangrijk: “Door zelf te oefenen wordt het veel beter onthouden.” Als vrijwilliger moet je de tijd nemen, rust uitstralen en vertrouwen wekken en geven. Hij ziet met veel plezier op deze periode terug: “Een dankbare reactie is meer waard dan geld.” Jack kon werken volgens zijn  levensmotto: “Als je iets wil en het probeert, dan lukt het!” En die andere droom; de waterpolitie? “Samen met Ria varen we veel met onze motorcruiser.” Jack kan tevreden zijn.

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.