Bijdrage van De Kern

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Andre heeft weer ruimte om te leven

“Ik was een bom met een heel kort lontje. Er hoefde maar iets te gebeuren en ik zou ontploffen. Ik had mezelf helemaal vastgezet. Ik kon geen kant meer op”. Andre Bijker (38) raakte in 2015 zijn baan als voertuiginspecteur kwijt. Tegelijkertijd was er de scheiding met zijn vrouw met wie hij een dochtertje heeft. “Ik voelde alleen nog de vernedering en de woede en wist niet hoe ik er mee om moest gaan. De omgeving luisterde wel naar mijn verhalen en toonden medeleven, maar konden geen daadwerkelijke hulp bieden”.

Weegschaal

Toen Andre zichzelf eens in de spiegel bekeek, kwam de schrik. “Ik werd mager, en kon mijn ribben tellen.” De weegschaal gaf het zetje om naar de huisarts te gaan, 25 kilo lichter in een paar weken tijd. Andre kreeg het advies om een afspraak bij maatschappelijk te werk te maken. “Ik wist niet goed wat maatschappelijk werk voor mij kon betekenen, maar het intake-gesprek gaf mij een goed gevoel. De vragen die mij gesteld werden, ik moest mijn eigen rol gaan zien.” Dat was confronterend maar heel duidelijk. Andre kreeg praktische tips. “Ik leerde dat ik niet gelijk moest reageren. Ik ben anders naar mezelf gaan kijken en ben rustiger geworden”.

Op de koffie

Het  leven van Andre is nog niet perfect. “Ik ben nog werkloos. De toestanden met mijn ex en de bezoekregeling met mijn dochtertje, het is er, maar ik kan nu dealen met de situatie. Ik eet weer normaal en heb sinds kort weer een vriendin. Ik heb anderhalf jaar gebruik gemaakt van maatschappelijk werk. Het voelde als op de koffie gaan bij een goede kennis”.

Vrijheid

“Het heeft mij geholpen om het gevoel van te moeten leven in een cocon van mij af te zetten. Ik heb weer ruimte, mag weer als een vlinder door het leven fladderen. Ik voel de vrijheid weer”.

 

 

De gebruikte naam van de persoon in dit interview is niet zijn echte naam. De persoon op de foto is niet de degene uit het interview.

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.