Bijdrage van Mindfit

Rubriek: De week van ...

Anne-Lena de Vletter

Anne-Lena studeert ggz-psychologie en filosofie van de psychologie aan de universiteit in Nijmegen. “Mijn interesse gaat uit naar preventie en omdat Mindfit daarin veel te bieden heeft, ben ik hier terecht gekomen.” Kring Collectieve Preventie richt zich op het voorkomen van ernstige psychische problemen en werkt aan de hand van 6 thema’s: Gezond leven & Gezond gedrag, Kind & Opvoeding, Naasten & Mantelzorgers, Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), Depressie, Huiselijk geweld.

Maandag
“Mijn week begint in Almelo waar een Kring Collectieve Preventie overlegt. Omdat er gewerkt wordt met zelfsturende teams worden er niet alleen cases besproken maar bijvoorbeeld ook personeelszaken.”
“Vanmiddag is er KOPP-overleg over kinderen van 8 tot 10 jaar. Na kennismakingsgesprekken met de ouders bereidt het team, waar ik als stagiaire deel van uit maak, de cursus voor. Kinderen van ouders met psychische problemen geven zichzelf vaak de schuld van de psychische ziekte van hun vader of moeder en kunnen last hebben van dit schuldgevoel. De cursus is gericht op het voorkomen van psychische problemen bij kinderen.”

Dinsdag
“Vanochtend ben ik bij een voorlichtingsochtend voor mensen van 60 jaar en ouder. Op deze ochtend komt ter sprake wat ouder worden met zich mee kan brengen. Zowel positieve als negatieve veranderingen komen aan de orde. Zo wordt er gesproken over samen thuis na pensionering, verlies in je omgeving, kleinkinderen, nieuwe contacten en nieuwe hobby’s. De bijeenkomst vindt plaats in een buurthuis en is toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft."
“Vanmiddag ga ik wat vroeger naar huis omdat ik ’s avonds naar Bathmen ga. Ik ben daar aanwezig bij de eerste avond van de cursus 'Voluit leven'.”

Woensdag
“Samen met een andere stagiaire werk ik vanochtend aan de campagne Mentaal Vitaal. Hiervoor schrijven we folders en zorgen we ervoor dat er aansprekende posters komen. In samenwerking met de afdeling communicatie wordt er een persbericht opgesteld.”

Donderdag
“Vanochtend ga ik met mijn collega-stagiaire op pad om de folders en posters van de campagne te bezorgen op plekken waar we zoveel mogelijk mensen bereiken. Dat kan bijvoorbeeld in een huisartsenpraktijk, een apotheek of in het ziekenhuis zijn maar ook in de bibliotheek of in een buurthuis.”
“Donderdagmiddag bereid ik samen met een preventiemedewerker de workshops voor die gegeven worden op scholen over het thema Creatief denken en problemen oplossen. Scholen kunnen zelf bepalen welke workshop zij belangrijk vinden. De bedoeling is dat kinderen op een speelse manier leren problemen te herkennen en op te lossen. In de herfstvakantie was er bijvoorbeeld een workshop voor meisjes in de middelbare-schoolleeftijd die een laag zelfbeeld hebben. Ook deze cursus werd op initiatief van enkele scholen gegeven."

Vrijdag
“Vandaag ben ik vrij en werk ik aan mijn scriptie. Mede door de variatie aan mogelijkheden die Kring Collectieve Preventie heeft, zit ik hier echt op mijn plek en ga ik maandag met veel plezier weer aan de slag! “

 

 

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.