Bijdrage van Mindfit

Rubriek: De week van ...

Annelies Schrieken

Annelies is systeemtherapeut bij Kring Zwolle West en werkt daarnaast als praktijkondersteuner ggz (poh ggz) bij een huisartsenpraktijk. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de klant wordt gezien in de complexe samenhang van het systeem. “Systeem” staat voor alles wat een belangrijk onderdeel van de leefwereld van de klant uitmaakt. “Ik haal voldoening uit de beweging die de klant maakt richting herstel”.

Maandag

“Op maandag werk ik in het Gezondheidshuis in de wijk Stadshagen in Zwolle. Daar zie ik als systeemtherapeut verschillende klanten en klantsystemen. Het gaat dan altijd om volwassenen.  Het komt niet zelden voor dat gezin, buren en vrienden hierbij betrokken worden. Dit om te horen wat de impact van de klachten op hen is. Soms ook om de dynamiek die speelt tussen de mensen te doorbreken zodat iedereen beter en prettiger kan fuctioneren. De omgeving is bepalend voor je gedrag. Als je op een onbewoond eiland zit, krijg je geen psychische klachten. Het vraagt inzet en lef als therapeut om ook buiten de geharkte paden te kijken door te netwerken met andere instanties. Dat kan goed zijn voor de klant én voor Mindfit.”

Dinsdag

“In de ochtend werk ik als poh ggz bij meerdere huisartsen en hun assistentes in Zwolle Zuid. Ik werk al heel lang met ze samen en voel me thuis bij hen. Ze zijn erg betrokken en respectvol richting hun patiënten. Daar zie ik voornamelijk kinderen en adolescenten maar ook echtparen met relatieproblemen.”

“In de middag werk ik als systeemtherapeut. De meeste klanten hebben een verwijzing van hun huisarts. Sinds kort is het echter ook mogelijk om zonder tussenkomst van de huisarts of zorgverzekeraar een behandeling te starten bij Mindfit. Iemand betaalt de behandeling dan zelf. Er kunnen verschillende redenen zijn om hiervoor te kiezen, bijvoorbeeld als iemand niet voldoet niet aan de criteria van een vergoedbare diagnose of als iemand geen DSM-IV classificatie met bijbehorende diagnose wil.”

Woensdag

“Woensdag is mijn vrije dag.”

Donderdag

“Op donderdag kan ik een werkplek kiezen achter een van de bureaus aan de Eerdelaan in Zwolle. Ik zie dan klanten en ben actief met netwerken. Zo onderhoud ik niet alleen relaties met huisartsen, ook heb ik contact met  studentenpsychologen van hogeschool Windesheim. Veelvoorkomende klachten zijn faalangst, depressie en identiteitsproblemen. Samen stellen we een behandelplan op. Dit is nooit een standaardplan dat even uit de kast gehaald kan worden. Het is altijd weer puzzelen: hoe pak ik dit aan? Wie schakel ik er bij in? Dit aspect vind ik erg boeiend. Door mijn jarenlange ervaring weet ik wat ik doe, ben ik zeker betrokken maar kan ik ook goed afstand bewaren.”

Vrijdag

“Vrijdag is een vrije dag.”

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.