Ik geniet van alle leerervaringen die ik als voorzitter van Stichting Initiat opdoe in binnen- en buitenland met betrekking tot reizen en cultuur, maar ook betreffende beleidszaken. Reizen is mijn passie. Ik geef graag meer diepgang aan hetgeen ik met plezier doe. Samen met andere vrijwilligers kan ik een verschil maken.
 

Van 1998 tot 2008 verbleef ik 6 maanden per jaar in Afrika. Ik werkte destijds met dak- en thuislozen. Ik ontmoette mijn pleegdochter Ade op 14-jarige leeftijd op straat in Burkina Faso. Zij is nu 28 jaar en moeder van drie kinderen. Ik bezoek haar regelmatig en we bellen vaak.

Initiatief bij bevolking

In 2002 heb ik Stichting Initiat opgericht ten behoeve van ontwikkelingssamenwerking in Afrika. Wij houden ons bezig met armoedebestrijding door middel van projecten op het gebied van educatie en gezondheidszorg. In de praktijk houdt dit in dat wij ons bezighouden met het ontwikkelen van beleid, beoordelen van projectplannen, onderhouden van contacten in binnen- en buitenland en fondsenwerving. Het is voor ons van belang dat het initiatief bij de lokale bevolking ligt en door hen gedragen wordt. Het project moet duurzaam zijn.

Van voorlichting tot vaktrainingen

Stichting Initiat heeft zich in Burkina Faso beziggehouden met voorlichting over HIV en AIDS, reparatie van waterpompen en hygiëne op basisscholen. In Burkina Faso heb ik meer dan 40 HBO-studenten en vrijwilligers ontvangen. In Liberia heeft onze stichting een Microkrediet en Educatie-project voor kansarme vrouwen ondersteund. Ook hebben we een Jongeren Trainingscentrum gefinancierd. Daar vinden diverse educatieve activiteiten voor jongvolwassenen plaats, zoals alfabetisering, ‘Start your own business’ en vaktrainingen. Zo dragen we bij aan de opbouw van het na-oorlogse Liberia. In de zomer van 2014 werden wij samen met onze Liberiaanse partnerorganisatie overvallen door het Ebola-virus. Omdat Stichting Initiat een kleine organisatie is, konden wij ter plaatse in korte tijd voorlichtingsactiviteiten over het virus realiseren.

Hartverwarmend

Door mijn werk in Afrika ontmoette ik veel verschillende mensen; arm, rijk, dorpelingen, analfabeten, ambtenaren, straatverkopers. Regelmatig belandde ik in onvoorziene situaties, die veelal nijpend, verrassend, hartverwarmend en bizar waren.

In mijn dagelijkse werk met asielzoekers heb ik veel profijt van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in het buitenland op het gebied van taal, cultuur en communicatie. Ik heb een hoofd vol verhalen en voel mij een gezegend mens.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.