“Het is een spannende maar ook leuke tijd om de kinder- en jeugdpsychiatrie te helpen vormgeven,” zo vat Hans van Andel het werken bij Jeugd ggz samen. De transitie van de jeugdzorg leidt tot veel veranderingen.  “Veranderingen zijn kansen om nieuwe jeugdpsychiatrie te ontwikkelen,” vindt Van Andel. “En door het ontwikkelen van mijn werk, ontwikkel ik ook mijzelf.”

In het nieuwe werkveld wordt anders gewerkt

Jeugd ggz is een onderdeel van de Dimence groep. Het is een zelfstandige stichting, die vanwege de transitie van de jeugdzorg is losgekoppeld van de volwassenen psychiatrie. “Dat is een goede zaak,” stelt Hans van Andel, psychiater en directeur van Jeugd ggz, De Kern (maatschappelijk werk)  en WijZ (welzijnswerk). “Als zelfstandige stichting kunnen we ons optimaal aanpassen aan onze nieuwe situatie. Daarin zijn we uniek in Nederland.”

Jeugd ggz heeft gekozen voor een positie in het maatschappelijk domein. Mede daarom wordt er onder één directie samengewerkt met welzijnswerk en maatschappelijk werk. Maar ook de lijnen met bijvoorbeeld wijkteams en scholen worden steeds sterker, naast de bestaande zorg-relaties met huisartsen en specialisten. “In dat nieuwe werkveld wordt anders gewerkt,” vertelt Van Andel. “Wijkteams stellen andere vragen. We kijken mee en adviseren bij complexe situaties in gezinnen en in de wijk.”

De kans om op te komen voor je vak

Daar is de organisatie ook op gericht. Kleine lokale teams zijn zelf verantwoordelijk voor hun werk in de dorpen en wijken. “Verantwoordelijkheid en vrijheid gaan hand in hand,” licht Van Andel toe. “Met je team kun je het verschil maken met een vorm van lokale praktijkvoering.  Met een eigen gezicht en eigen verantwoordelijk voor je relaties met verwijzers, wijkorganisaties en cliënten.”

“Maar we zijn wél specialist hoor!” Van Andel benadrukt het herhaaldelijk. Juist voor jeugdpsychiaters ziet hij een belangrijke rol in de lokale teams. “Het is niet alleen de pure inhoud, maar de juiste dingen doen op het juiste moment. Niet gedreven vanuit aanbod, wachtlijsten en ellenlang onderzoek, maar vraaggestuurd en laagdrempelig en tegelijkertijd ben je specialist in de wijk.  Dat moet je wel zien, die kans om op te komen voor je vak.”

Bron voor specialistische kennis

De lokale teams van Jeugd ggz maken deel uit van de grotere organisatie. Als divisie samen onder één directie met het maatschappelijk werk en welzijnswerk. En binnen de Dimence Groep ook met de basis- en specialistische ggz voor volwassenen, en met Transfore voor forensische ggz. “Naast de lokale laagdrempelig werken we op hoog niveau specialistisch. Dat hebben we te danken aan de grote organisatie waar we deel van uitmaken. Jeugd ggz heeft bijvoorbeeld een specialisatie voor Infant Mental Health, en een enorme interne bron voor specialistische kennis. De grote organisatie is niet zozeer hiërarchisch maar vooral faciliterend.”

 

 

Ik heb mijzelf kunnen ontwikkelen

“Ik heb mijzelf kunnen ontwikkelen. Voortdurend, elke dag. Zeker de laatste periode in het nieuwe werkveld. Maar ook concreet: Ik kon presenteren en publiceren en ik heb onderzoek kunnen doen. En vorig jaar ben ik gepromoveerd.” Van Andel vat samen: “Ik heb veel te danken aan deze organisatie.”

 

Hans van Andel zoekt collega’s die op willen komen voor hun vak. Ben je geïnteresseerd in werken bij Jeugd ggz? Kijk dan op www.werkenbijjeugdggz.nl

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.