Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Blijf jezelf verzorgen

Dicky kreeg na een hersenbloeding moeite om haar administratie op orde te houden. WijZ regelde dat Geeke haar daarbij ging helpen. ‘Het was een geslaagde combinatie’. Ze zijn zelfs vriendinnen geworden.

Overzicht

Geeke is vrijwilliger bij WijZ. Zij doet de administratie voor Dicky. Elke maand  neemt ze de post door, ze doet aanvragen en regelt betalingen, en wat afgehandeld is bergt ze op in mappen. Zo zorgt zij voor overzicht. En dat is een hele opluchting voor Dicky.

Dicky is 75 jaar. Je kunt haar best een dame noemen, ze ziet er heel verzorgd uit. Met make up, gekapte haren en rood gelakte nagels. Zelf zeg ze erover: ‘Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien. Zeker als je ouder wordt. Ook al voel ik me vaak niet goed en heb ik eigenlijk altijd pijn, ik wil mezelf goed blijven verzorgen’. Geeke knikt instemmend: ‘Ik weet hoeveel moeite het haar kost om alleen al haar nagels te lakken. Zij heeft reuma en haar handen en voeten zijn erdoor aangetast. Maar ook al doet ze er lang over, zij wil zichzelf blijven verzorgen. Daar heb ik respect voor’.

 

Hersenbloeding

Dicky heeft niet alleen reuma, maar zij kreeg er ook een hersenbloeding bij. En alsof dat niet genoeg was, gebeurde er ook nog eens een medische misser. Een verkeerde injectie maakte dat de vingers  van haar linkerhand in een soort kramp alle kanten opstaan.

 

Dicky vertelt verder: ‘Ik deed altijd zelf mijn administratie. Dat ging mij goed af, want ik heb vroeger veel kantoorwerk gedaan. Maar na die hersenbloeding kreeg ik problemen met mijn concentratie. Ik kon officiële brieven soms niet eens begrijpen. Ik raakte ervan in paniek, stopte alles in een la en keek er niet meer naar om. Maar het liet me natuurlijk niet met rust, ik wist best dat dit geen oplossing was. Ten einde raad kwam ik terecht bij De Kern. Die doen aan maatschappelijk werk en ik ben daar heel goed opgevangen.  Maar ik had méér nodig, want ik was nog steeds in paniek. Toen hebben ze geregeld dat Geeke bij mij kwam. Eerst eenmalig, om de ergste chaos op te ruimen. Later kwam ze één keer per maand, en dat duurt nu al 7 jaar. Het heeft mij heel veel rust gegeven. En het is nog gezellig ook, het klikte meteen tussen ons’.

 

Deskundig

Voordat Geeke met dit werk begon heeft zij een scholing gekregen van WijZ. Die geeft regelmatig een bijscholing, zodat Geeke op de hoogte blijft van alle regelingen waar ouderen gebruik van kunnen maken. Ze is een echte deskundige geworden. Ze heeft wel last van de bureaucratie van sommige instellingen: ‘Die sturen ieder jaar weer dezelfde formulieren, die je steeds opnieuw moet invullen, met steeds dezelfde kopieën erbij. Terwijl de omstandigheden gelijk zijn gebleven. Daar kan ik me wel aan ergeren. Maar gelukkig hebben Dicky en ik het leuk met elkaar’.

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.