Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Cliëntenraad over Excellente Zorg

“De cliënt plukt er uiteindelijk de vruchten van.”
 

“Ik ben een paar keer opgenomen geweest en dan heb je veel te maken met verpleegkundigen. Ik zie met Excellente Zorg veel mogelijkheden voor die beroepsgroep om zich duidelijker te positioneren”, zegt Tineke de Jong van de cliëntenraad. Vanaf de start was zij nauw betrokken bij het project Excellente Zorg in een adviserende en meedenkende rol vanuit haar deskundigheid en ervaringen als cliënt. Ze dacht onder meer mee over de beschrijving van de loopbaanpaden. “Ontwikkeling is belangrijk, ook in de verpleegkunde. Je kunt niet stil blijven staan, je moet mee, je moet je blik verbreden”, zegt ze. “En je bent nooit te oud om te leren”, voegt ze eraan toe.

Trots op je werk

Uit eigen ervaring weet ze wat het betekent om als cliënt een verpleegkundige te hebben die voor zijn of haar vak staat. “Ik had tijdens een opname een verpleegkundige waar ik aan bemerkte: jij doet iets wat nog niet algemeen is, jij durft. Zij liep voorop, nam verantwoordelijkheid en regie, maar gaf ook heel duidelijk haar grenzen aan. Ze was heel duidelijk in wat ze wel en wat ze niet kon. Dat is geen zwakte, dat is kracht. En zij maakte mij mede verantwoordelijk voor mijn herstel. Tien jaar geleden was dat nieuw. Ik merkte dat zij trots was op haar werk en dat was van meerwaarde voor mij.”

Gelijkwaardige positie

Tineke is van mening dat verpleegkundigen die trots uit moeten dragen. “Van oorsprong is de verpleegkundige dienend aan de behandelaren. Als de verhouding tussen verpleegkundige en behandelaar gelijkwaardig is, met onderscheid van deskundigheid, en dezelfde gelijkwaardigheid vindt plaats tussen verpleegkundige en cliënt, dan kan de verpleegkundige beter schakelen. Gelijkwaardigheid is essentieel naar mijn mening.” Tineke ziet dat Excellente Zorg verpleegkundigen de kans biedt om hun eigen positie te versterken. “Doordat je inzicht krijgt in je eigen positie als verpleegkundige, kun je je werk zowel naar de behandelaar als naar de cliënt beter doen. De valkuil is wel dat niet iedereen hierin mee kan gaan. Je moet je als verpleegkundige kwetsbaar durven opstellen en het is een hele andere benadering van je vak. Die souplesse heeft niet iedereen.”

Vertrouwen

Omdat verpleegkundigen en verzorgenden veel rechtstreeks contact met cliënten hebben, is de verwachting dat Excellente Zorg ten goede komt aan de cliënt. “De cliënt plukt er uiteindelijk de vruchten van”, zegt Tineke vol overtuiging. “Als verpleegkundigen plezier hebben in hun werk, dan vertaalt zich dat onmiddellijk in de relatie met de cliënten. De antennes van cliënten zijn heel gevoelig. Zij zien en voelen veel meer dan verpleegkundigen soms denken. Je merkt het direct als er mot is op een afdeling of als het in een team niet klikt, dat houd je echt niet verborgen. Als mensen enthousiast zijn en hun vak met plezier uitoefenen, dan kan er een band van vertrouwen ontstaan en vertrouwen is de basis van behandeling.”

Tineke de Jong,
voorzitter van de cliëntenraad Deventer e.o. van stichting Dimence
vertegenwoordiger van de centrale cliëntenraad van de Dimence Groep

 

Bron:
'Excellente Zorg - verpleegkundigen en verzorgenden, regisseurs met passie' (2016)

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.