Bijdrage van Transfore

Rubriek: Gooi het in de groep

Code Rood pakt huiselijk geweld aan

De Twentse aanpak van huiselijk geweld blijkt succesvol te zijn. Code Rood heet het project, waarin acht instanties in Twente samenwerken om escalatie van huiselijk geweld te voorkomen. Transfore is een van deze partijen.

Jaarlijks komen er bij de politie Twente tussen de 3500 en 4000 meldingen binnen van huiselijk geweld. In enkele tientallen gevallen is de situatie zo explosief, dat het op termijn wel eens op een gezinsdrama zou kunnen uitdraaien. Juist op die gezinnen met een extra hoog risico richt de aanpak zich.

Code rood
Gezinnen waar sprake is van een extra hoog risico, worden op basis van gedane aangiftes door de politie, of op basis van inschatting van andere instanties zoals VVT of Tactus, bij Code Rood aangedragen. Het afgelopen jaar zijn dit 60 gezinnen geweest in Twente. Tijdens het wekelijkse overleg van Code Rood wordt systemisch gekeken naar de risicofactoren in het gezin en worden afspraken gemaakt over te zetten stappen. De ingrepen varieerden van uithuisplaatsing van kinderen tot het inschakelen van verslavingszorg of het bieden van psychische behandeling aan ouders.

Aan de projectgroep nemen politievertegenwoordigers van justitie deel, de reclassering, Tactus, Jeugdbescherming Overijssel, een forensisch psycholoog/systeemtherapeut (Esther Baas van Transfore), Veiligheidshuis Twente en Veiligheidsregio Twente.

Internationaal congres voor womens shelter
Op 4 november sprak Esther Baas op het internationale  congres voor Womens Shelter over het voorkomen en de behandeling wanneer het gaat om geweld bij vrouwen en kinderen. Meer informatie over de conferentie vind je op www.worldshelterconference.org.

Volg Transfore

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.