Bijdrage van Transfore

Rubriek: Gooi het in de groep

Column: “Robinia pseudoacacia”

De dagen worden langer. De straling van de zon neemt in warmte toe en de natuur is volop in beweging, kortom: het is lente. Niet alleen de natuur is in beweging maar ook wij als mensen kruipen uit ons winternest en stappen veelal glimlachend de wereld in, gekleed in kleuren passend bij de frisse kleuren van het voorjaar.

Van dit jaarlijks terugkerend lentetafereel was ik ook telkens getuige in mijn straat, die als een hoofdweg dwars door ons dorp loopt. Aan weerszijden van de straat stonden decennia oude acacia’s; statige bomen met een stam van wel 50cm doorsnee. Bomen met een ‘royaal’ tintje: de eerste ‘Robinia pseudoacacia’ werd in 1601 in de tuin van het Louvre in Parijs van koning Hendrik IV van Frankrijk geplant. Wat een eer dat zulke bomen in onze straat stonden. Ja, inderdaad, u leest het goed. Het is verleden tijd. Sinds twee jaar is onze straat niet langer die statige allée maar een gerenoveerde doorgangsweg met moderne lantaarns en boompjes die nog gekoppeld zijn aan een verstevigingspaal met een rubberband om scheefgroei en omver waaien te voorkomen.

Honing

Dit betekent dat ik sinds twee jaar al die voorjaarsactie moet missen. Geen nestbouw, geen over elkaar heen rollende parende houtduiven, geen bijen die in één van de ontstane holle ruimtes van een Robinia voorbereidingen treffen om hun honing op te slaan in de gemaakte honingraten. Wist u dat dat de acacia een honingleverancier bij uitstek is? De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten. De acaciahoning is vloeibaar en geurig. En over die Robinia pseudoacacia wil ik het graag met u hebben. Over die acacia met die holle ruimte die diende als honingopslagplaats voor bijen.

Ik herinner mij nog goed toen die boom gekapt werd. Als snel werd duidelijk dat zich bijen in die boom bevonden, een heel volk. Er verschenen allerlei gemeentewerkers in geavanceerde beschermende pakken om de kap succesvol te laten verlopen. Ik geloof dat ik als bij ook de aanval zou inzetten als mijn voorraadschuur bruut werd afgebroken. Maar goed ‘ Alea iacta est’ - de teerling is geworpen. Met een doffe dreun viel de acia op de grond. Decennia levensvreugde lag plotseling levenloos op het asfalt. Slechts triomfantelijke gemeentewerkers keken voldaan naar het resultaat. Nu werd ook duidelijk wat zich vele jaren in die holte van de gevelde acacia had afgespeeld. Er was een labyrint aan honingraten te zien van perkamentpapier zo dun. Feilloos aan elkaar verbonden raten, dienstbaar aan elkaar. Aan de bijen die dit gerealiseerd hadden zijn goeie monniken aan verloren gegaan!!

Honingraat

Dat die honingraat nu twee jaar later weer in mijn werk op symbolische wijze terugkomt is meer dan toeval. Het moet zo zijn. Dat patiënttrajecten uitgedrukt kunnen worden in een honingraat staat voor mij onomstotelijk vast. Een patiënttraject is immers ook een aaneensluiting van raten die verspringen van de ene raat naar de andere met vooral het onderlinge dienstbare of complementaire karakter. Een honingraat is complex en intensief qua bouw maar wel heel functioneel als het goed in elkaar zit. Een patiënttraject is complex en intensief qua bouw maar wel heel functioneel als het goed in elkaar zit. Er is echter één groot verschil met de honingraat die ten prooi viel aan de gevelde acacia. Een patiënttraject kappen we niet af bij niet slagen maar we zoeken of stappen over naar nieuwe raten om telkens met de patiënten in beweging te blijven teneinde continuïteit en kwaliteit van zorg te leveren voor iedere individuele ‘bijen’ patiënt!

Lees meer over de honingraat van Transfore op onze website.

Volg Transfore

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.