Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

... dan wordt de wereld wel heel erg klein

Mevrouw Gerda Dijksma* is 85 jaar. 21 jaar geleden overleed haar man en nu woont ze al tien jaar in een keurig appartementencomplex in Kampen tussen leeftijdsgenoten. Niks mis mee, zou je zeggen ware het niet dat mevrouw Dijksma zich wel heel eenzaam voelt. 

druk, druk, druk
“Als er steeds meer vriendinnen om je heel wegvallen, dan wordt de wereld wel heel erg klein. Ik probeerde wel eens contacten aan te knopen, maar dat lukte niet altijd. Dan was ik altijd weer blij als ik thuis was.” Het kost haar duidelijk moeite om haar emoties in bedwang te houden. En de kinderen dan? Ze heeft twee dochters die in Kampen wonen, maar die leiden hun eigen leven en zijn druk, druk, druk.

 

zelf oplossingen zoeken
Een tijdje geleden werd ze attent gemaakt op de Ouderen Adviseurs van de stichting Welzijn in Kampen, een groep vrijwilligers die ouderen helpen hun problemen op te lossen. Een van hen, mijnheer Piet de Rijk kwam langs. De Rijk is al veertien jaar werkzaam als vrijwilliger bij de stichting en heeft bovendien een arbeidsverleden als hulpverlener achter de rug. Hij is vijf keer bij mevrouw Dijksma langs geweest. “Als ouderenadviseurs stimuleren we altijd dat onze clienten zelf oplossingen zoeken voor hun problemen. Daar helpen we natuurlijk wel bij.”

 

hèt probleem van ouderen
Door het beleid van de overheid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen neemt de druk op de adviseurs te laatste jaren behoorlijk toe. “Dat is natuurlijk mooi allemaal, maar de eenzaamheid onder ouderen neemt daarmee wel hand over hand toe. Het vormt hèt probleem van ouderen op dit moment. Gelukkig kunnen wij een handje toesteken.” Met mevrouw Dijksma bijvoorbeeld is hij op pad geweest en uiteindelijk kwam hij uit bij een aantal dames van de marcrameclub die wekelijks zaten te handwerken. “Toen viel het kwartje voor mevrouw Dijksma. Er was een ‘klik’ met de andere dames, want ze mag bovendien haar handwerk meenemen naar huis, zodat ze daar verder kan.”

*omwille van de privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De mevrouw op de foto is niet Mevrouw Dijkstra.

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.