Ben jij tevreden met je APM (aanslagen per minuut)? Wellicht heb je geluk gehad met vooruitstrevende ouders of proactieve scholing. Het kan ook zijn dat je zelf zo adequaat was dat je een typcursus hebt gevolgd of misschien behaal je een hoge typsnelheid met twee vingers. Ben jij iemand die baalt van alle tijd die jou de administratie kost, terwijl je jeugdige collega met gemak de vingers over het toetsenbord laat dansen? Dan nodig ik je uit om verder te lezen.

Die dansende vingers wekten bij mij gevoelens van jaloezie op. Natuurlijk had ik met twee, of zelfs vier vingers ook een aardig tempo behaald. Maar met het zicht op het volgen van een studie, waar ik inmiddels mee ben gestart, besloot ik dat het zo niet langer kon en ik mijzelf een dienst moest bewijzen. Niet meer voor me uitschuiven dus. Aangezien een cursus volgen zowel financieel als qua tijdsbesteding niet zo praktisch was, ging ik op zoek naar iets anders. Op doordeweekse avonden ben ik gaan oefenen op de website www.jemagalles.nl/gratis/typeles.

Oefening baart kunst

Na dit enkele weken gedaan te hebben wist ik de weg op mijn toetsenbord te vinden, ook met 10 vingers. De volgende stap was elke werkdag één rapportage (in de baas zijn tijd) met 10 vingers, blind te typen. Ik heb mijn best gedaan die rapportages zo kort mogelijk te houden. Tergende kwartiertjes! Bij aanvang is de verleiding aanwezig te vervallen in je oude typgedrag. Dit ging me nog steeds sneller af. Na één rapportage werden het 2 rapportages per dag. Tot ik mijzelf verbood om nog met 2 (of 4) vingers te typen. Het resultaat was dat ik in zo’n 4 maanden tijd blind kon typen, ook al gebruikte ik niet altijd al mijn 10 vingers. De typsnelheid is verbeterd en ik maak minder fouten doordat ik op mijn scherm kan blijven kijken. Door het op deze manier aan te leren is de kwaliteit niet hetzelfde als wanneer je een cursus volgt, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Mocht je de uitdaging aandurven en het leuk vinden om jezelf deze vaardigheid aan te leren: het loont. Rapporten, e-mails, e-mental health en praktijkopdrachten, alles typ ik nu een stuk makkelijker. Misschien ook iets voor jou of voor een collega van wie je weet dat die ook niet zo behendig is met het toetsenbord. Dan kun je elkaar motiveren.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reacties

Marian Sweere
6 jaar 11 maanden geleden

Wat een herkenbaar verhaal!
Ook ik heb via een online typecursus (typelesonline.nl) recent blind leren typen en heb daar elke dag ontzettend veel voordeel van.
Je moet even doorzetten, maar dan heb je ook wat! :-D

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.