Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

… dat het ambacht niet verloren gaat ...

Harm Zwart woont in Dalfsen. Hij is 86 jaar en al bijna zijn hele leven bezig met houtsnijden. ‘Wat is dat eigenlijk, houtsnijden’ vraag ik. Harm lacht: ‘Als het in steen is noemen ze het beeldhouwen, maar de techniek is dezelfde. Je hebt een stuk marmer of een plaat eikenhout en daar maak je een afbeelding in. Het gereedschap komt ook overeen: beitels, gutsen en een hamer’.

 ‘Mijn wiegje stond in de werkplaats van mijn vader’ vertelt Harm. ‘Die deed in zijn vrije tijd ook aan houtbewerking. Het is er zogezegd met de paplepel ingegoten’. Toen hij 5 jaar was maakte hij zijn eerste werkstuk in linoleum. ‘Daar heb ik toen nog een dubbeltje mee verdiend’. Hij had graag naar de Kunstnijverheidsschool gewild, maar hij werd niet toegelaten, hij had geen HBS-opleiding. Later kwam hij terecht bij een beeldhouwer. Die nam hem in dienst en bij hem leerde hij het vak. ’s Avonds ging hij naar de Tekenschool.

 

Eigen bedrijf

Harm zit goed op zijn praatstoel: ‘Destijds waren die zware eikenhouten meubels erg in de mode. Ze hadden versieringen van houtsnijwerk. Dat zag ik en toen begon ik een eigen zaak: een hout-toeleveringsbedrijf. Ik kocht 5 m3 Slavonisch eikenhout en daarvan maakte ik de panelen voor die kasten en stoelen. Ook voor die ouderwetse trapnaaimachines maakte ik de versieringen. Dat kon natuurlijk niet allemaal met de hand, daar moest ik machines voor gebruiken’. En daarmee ging het een keer mis. Een veiligheidspen schoot los en Harm verwondde zijn hand zo ernstig dat hij geen machines meer kon bedienen. Einde bedrijf. Wat nu?

 

Winkel van Sinkel

Samen met zijn vrouw Anneke begon hij een winkel. ‘Nee, niet in houtsnijwerk. We verkochten speelgoed, huishoudelijke spullen en luxe artikelen. Ik deed de inkoop en Anneke hielp de klanten. Zij kon goed met mensen omgaan en ze had financieel inzicht. Ze heeft me ook altijd gesteund in wat ik ondernam. We waren een goed stel. Maar helaas werd ze ziek. De laatste twee jaar van haar leven heb ik haar zelf verpleegd. En de winkel, tja, daar moesten we mee stoppen. Na twintig jaar’.

Harm was inmiddels een 65-plusser, hij ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij pakte zijn beitels en zijn hamer weer op en ging kleine werkjes maken, die niet veel hoefden te kosten. Hij verkocht ze op markten voor oude ambachten. Of tijdens de Hollandse Week in Duitsland. Kreeg hij er ook nog een hotel bij, plus eten en drinken én een dagvergoeding. Samen met de opbrengst van wat hij verkocht was dat goed te doen.

 

Lesgeven

De laatste jaren geeft hij les, want hij wil zijn ambacht doorgeven. Zo geeft hij regelmatig een cursus in een gereedschapswinkel in Zwolle en komt hij elke week bij een zorgboerderij. In oktober 2017 start hij in Ommen een cursus in de Carrousel. ‘Ik wil het oude ambacht levend houden, dat het niet verloren gaat. Want dat zou toch eeuwig jammer zijn. Het is zo’n mooi vak’.

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.