Bijdrage van De Kern

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Dat je ziet dat je iets moois hebt gemaakt

“Moet ook gebeuren,” verklaart Robin. Hij verwijdert onkruid uit de stoep bij de werkplaats van de Sallandse Wegenbouw in Haarle. Hij is één van de medewerkers van Dynamisch op Weg; een mogelijkheid voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben op weg naar een opleiding of betaald werk. Deze mogelijkheid ontstond uit samenwerking tussen ROC Twente, de Sallandse Wegenbouw en De Kern. Robin oriënteert zich op werk in de wegenbouw. “Even snuffelen,” zegt hij zelf.

Alle bochten in één bak

Robin is 28. Hij werkte bij een bouwbedrijf. Maar dat ging failliet. “Niet zo leuk,” vond hij dat. “Want dan heb je opeens niets.” Hij werkte daarna nog in een magazijn. “Als materiaalman. Dat de mensen de spullen makkelijk vinden, dat is belangrijk.” Daar heeft hij in die tijd wel oog voor gekregen en dat komt nu mooi van pas. “Hier hebben ze alle bochten in één bak.” Robin bedoelt de bochten van de rioolbuizen: 30 graden, 45 graden, 90 graden en in verschillende diktes. “Als dat allemaal door elkaar ligt, moet je altijd zoeken.” Hij heeft dat gesorteerd en opgelost.

Robin heeft een logistieke opleiding, niveau 2. En een vrachtwagenrijbewijs. “Alleen code 95 is verlopen, maar dat is geen probleem.” Toch loopt hij al weer een paar maanden thuis. “Ik heb nog wel bij een metaalproductiebedrijf gewerkt, maar dat ging niet,” vertelt hij. “Massawerk en altijd hetzelfde en eentonig. Dat werd me gewoon te veel.”

Beter dan thuis zitten

En nu? “Tja.” Robin weet het nog niet. “Ik moet gewoon op de goede plek vallen, maar wat ís dan de goede plek,” vraag hij zichzelf af. “Hier hebben ze werk met kunstgras, en met straten maken… Is het wat, is het niet wat?” Dat is zijn vraagstuk. “Ik zie wel hoe het loopt,” verzucht hij. “Hier is het beter dan thuis zitten. We zien wel.” Hij is even stil. “Maar ja,” vervolgt hij. “Ik heb wel steun nodig om weer op de rit te komen.”

Die steun is er. Dynamisch op Weg biedt een werkplek met een jobcoach. Het gaat er om het opdoen van werkritme en het ontdekken van talent en motivatie. Maar er wordt ook verder gekeken. Er is een jobcoach ingeschakeld die van huis uit sociaal werker is; iemand met een brede blik die niet alleen kijkt naar opleidingen en werk, maar naar alle omstandigheden die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van jongeren. Die jobcoach ruimt samen met de jongeren die belemmeringen uit de weg. Gewoon tijdens het werk.

Wel een mooie kleur

“Ik ben al een dag mee geweest met de vrachtwagen naar het werk,” vertelt Robin. “En een beetje het onderhoud hier. En we hebben een zeecontainer opgeknapt. Die was eerst lelijk en helemaal roestig.” Hij wijst op de container. “Wel een mooie kleur hoor,” vindt hij. Dat is wat hij belangrijk vindt voor zichzelf: “Als je ergens bent waar je eerder gewerkt hebt. Dat je dan ziet dat je iets moois hebt gemaakt.”

We zien wel

Robin woont bij zijn ouders. “Dat is prima, maar niet voor altijd hoor,” verzekert hij. Hij heeft wel een helder beeld van zijn toekomst. Over twee jaar? “O, dan heb ik een vaste baan. En natuurlijk elk jaar een seizoenskaart van Heracles.” Geen twijfel over. “En ik kan goed sparen. Over 5 jaar heb ik een eigen huis.” Hij bekijkt de informatie van Dynamisch op weg. “Scheepvaart en transport, kan dat ook?” ontdekt hij. “Maar via Infra Vak heb je wel gegarandeerd een baan.” Hij twijfelt. “Ach, dat kan ik ook niet in drie weken zeggen. We zien wel.”

 

 

Om privacyredenen is de naam van Robin gefingeerd. De man op de foto bij dit artikel is niet Robin.

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.