Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

De belastinginvuldagen zijn een klein feestje

Ton Spekschoor (71) kan goed luisteren en heeft veel geduld, 2 eigenschappen die je nodig hebt bij de Thuisadministratie. Daarnaast heeft hij een gezonde dosis betrokkenheid bij de medemens. Al bijna 10 jaar zet hij zich in voor het project Thuisadministratie. “De jaarlijkse belastinginvuldagen ervaar ik als een feestje.”

Spekschoor coördineert al jaren de belastinginvuldagen in Zwolle. Samen met studenten van de HEAO en de WijZ-vrijwilligers helpt hij senioren bij hun aangifte. Maar nog belangrijker onderdeel van de Thuisadministratie is dat hij ouderen helpt met hun administratie op orde te krijgen. “Er wordt veel van ouderen verwacht anno-nu”, vindt Ton. “Velen hebben geen ervaring met digitalisering, laat staan dat ze weten van een DigiD.”

Alleen een mooi elastiekje

Vaak hebben deze mensen geen inzicht meer in hun administratie en worden brieven soms gedurende een langere periode niet gelezen. Wat hem raakt is het feit dat kinderen lang niet altijd hun vader of moeder bijstaan in de soms behoorlijke administratieve chaos. “Komen ze met de bekende schoenendoos vol brieven of een keurig pakketje met een elastiekje eromheen.” Ton is verontwaardigd: “Brieven gelezen? Nee, alleen een mooi elastiekje eromheen gedaan!”
 

Spekschoor is van mening dat de Belastingdienst, evenals de gemeente, een verantwoordelijkheid hebben bij het voorlichten en signaleren van situaties die onduidelijk zijn voor ouderen. Zo moest een cliënte een groot bedrag aan huurtoeslag terugbetalen omdat een vriendin in een moeilijke situatie een tijdje bij haar woonde. Van de Belastingdienst moest ze per omgaande haar huurtoeslag terugbetalen. Ton stond haar bij en loste het op.

Mensen van allerlei pluimage

Zo lost een club van zo’n 40 WijZ-vrijwilligers veel problemen op voor een zeer diverse groep ouderen. Zij worden geschoold in onder meer ook de gemeentelijke regelingen en jaarlijks is er een belastingcursus bij Windesheim voor de vrijwilligers. Spekschoor: “Dit werk geeft daarom ook zoveel voldoening. Je helpt mensen en tegelijkertijd is het ontzettend leuk om met mensen van allerlei pluimage om te gaan.” Het geeft je een andere blik op de samenleving als je je inzet voor de medemens.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.