Bijdrage van Transfore

Rubriek: Gooi het in de groep

De eerste maanden van de FPA

De Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Westerdok Almelo is afgelopen maart gestart. De FPA biedt behandeling aan patiënten met psychiatrische problematiek die een juridische maatregel opgelegd hebben gekregen. Deze patiënten hebben een intensieve behandeling nodig. De behandeling is vooral gericht op preventie van (terugkerend) grensoverschrijdend en risicovol delictgedrag. De FPA bereidt de patiënten voor op terugkeer naar een passende woonvorm in de maatschappij.

Miranda Moes is teamleider van de FPA en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de FPA:  “We zijn hier begonnen met een nieuw team, in een nieuw gebouw, met een nieuwe patiëntengroep. Langzamerhand begint het meeste te lopen.  En soms zoeken we nog naar de juiste weg, want uiteraard gaat niet alles precies zoals we hadden bedacht.  Zo wilden we zo weinig mogelijk regels opstellen.  De meeste medewerkers van de FPA komen uit de tbs-setting. Daar is voor alles een regel, tot in elke detail. We wilden het voor de FPA anders doen, vriendelijker en minder rigide. Voor onze doelgroep zijn ook minder regels nodig. Maar na een paar weken merkten we dat we toch meer afspraken moesten gaan maken. Een patiënt vroeg zelfs om meer regels. We zoeken nu de balans tussen ‘de ggz –aanpak en de tbs-aanpak'.”

Fijn team

Met een nieuw team een nieuwe afdeling opbouwen vergt veel van de medewerkers. Miranda: “We hebben gelukkig allemaal mensen die echt keihard werken, iedereen heeft de ambitie om er samen iets moois van te maken. Men is collegiaal en kan vertrouwen op elkaar. Dat is ook belangrijk want we hebben niet met de makkelijkste doelgroep te maken.”

Forensisch Beschermd Wonen

Op de afdeling zijn ondertussen bijna alle bedden bezet. Het is de bedoeling dat patiënten van de FPA doorstromen naar een passende woonvorm. In Enschede heeft Transfore al een locatie voor Forensisch Beschermd Wonen (FBW). In juni is in Almelo ook de eerst FBW van start gegaan, waar 3 patiënten terecht kunnen. “De eerste patiënt woont er al en komende week volgen er nog 2.  Het is een mooi huisje, de patiënt die er nu zit knapt er ontzettend van op. Hij was er ook echt aan toe. Ik merk dat de behoefte aan FBW plaatsen erg groot is. Wij zijn hierover in gesprek met de gemeente”, aldus Miranda.

Veel expertise onder 1 dak

In Westerdok hebben naast Transfore ook Mindfit, Jeugd ggz en Dimence zich gevestigd. Wat merkt Miranda hier van? “De samenwerking met de High Intensive Care van Dimence is goed. We lopen op elkaars alarm en de 24-uurs post van Transfore wordt erg gewaardeerd merk ik. Ik denk wel dat we nog veel meer aan elkaar kunnen hebben in Westerdok. Er is zoveel expertise aanwezig onder 1 dak! Het zou mooi zijn om te weten waar welke expertise zit en hoe we elkaar kunnen helpen!"

Volg Transfore

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.