Bijdrage van WijZ

Rubriek: Vrijwilligerswerk

De oplossing is dat ik anderen help

“Is dat niet wat voor jou?” vroeg de praktijkondersteuner van de huisarts. Henriëtte was al 6 jaar ziek en zat thuis toen ze door de huisartsenpraktijk in het gezondheidshuis werd gewezen op Welzijn op Recept. Ze kreeg een gesprek met Birsen Tas, welzijnswerker van WijZ. “Ik was niet eenzaam of zo. Maar ik had behoefte om iets te betekenen voor anderen,” vertelt Henriëtte. “En Birsen begreep dat.”

Birsen zág haar mogelijkheden

Henriëtte was verkoopmedewerker. Op de parfumerieafdeling bij een drogist en later bij een juwelier. Dat was fijn werk, maar in haar leven liep niet alles op rolletjes. “Het werk hield mij op de been,” zegt ze. “Maar dat hield een keer op.” De conclusie was dat ze een burn out had. En de nasleep daarvan heeft nog steeds veel invloed: ze heeft weinig energie en is snel moe.

“Birsen hoorde wat ik vroeger deed, en ze vroeg waar ik energie van krijg.” Birsen zág haar mogelijkheden. “Jij bent een gastvrouw’, zei ze. En daar is Henriëtte het mee eens: “Ik doe graag iets voor een ander.”

"Wat ben jij snel!"

Henriëtte werkt nu als gastvrouw in het Cultuurhuis in Stadshagen. En dat kost energie, dat geeft Henriëtte meteen toe. Na een dag werken is ze altijd een dag moe. “Maar ik krijg ook energie terug.” Ze is vooral ook blij met Herma, haar mede-vrijwilliger achter het buffet. “Dat is zo’n schat. Herma heeft me er echt doorheen gesleept.”

Herma zag dat ze het goed kon. “Wat ben jij snel,” zei ze. En omdat het zo goed gaat, heeft Henriëtte haar werkzaamheden uitgebreid: ze is nu ook gastvrouw bij IJsselheem in Werkeren.

Omgekeerde wereld

“Eigenlijk is het nu de omgekeerde wereld,” lacht Henriëtte. “Ik kwam zelf voor hulp, en de oplossing is dat ik anderen help.”

 

Welzijn op Recept is een initiafief van WijZ in Zwolle. Behandelaren kunnen hun clienten verwijzen naar naar de welzijnswerker van WijZ voor een advies. Dat advies betreft activiteiten die aansluiten bij wensen en mogelijkheden van mensen en bijdragen aan plezier en zin in het leven.

Voor informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Birsen Tas, 038-8515746 of b.tas@wijz.nu 

download hier de brochure

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.