Bijdrage van WijZ

Rubriek: Gooi het in de groep

Een beetje verliefd op WijZ

Ruim een half jaar geleden zei Arthur Bouwmeester: “Ik kom gewoon even helpen.” Nu zit zijn periode als interim manager van WijZ er op. ‘Even helpen’ klinkt misschien luchtig, maar Arthur blikt wel degelijk serieus terug. “Dit welzijnswerk ligt me enorm na aan het hart en WijZ kon wel een steuntje in de rug gebruiken."

“Ik ben een beetje verliefd geworden op WijZ. Er zit energie in; innovatie, bereidheid, enthousiasme, uitdaging, oplossingsvermogen, veerkracht ….” Hij gaat door: “het zijn mensen die problemen omdenken naar voordelen. En de welzijnsdoelen zitten in hun genen.” Arthur Bouwmeester heeft het over de medewerkers, ook de vrijwilligers. Dat zijn er meer dan 700. Arthur liep er bij zijn introductie in november meteen tegenaan. Hij lacht: “Daar zitten inderdaad kritische portretten bij. Maar die houden de rest lekker scherp.”

Deskundigheid en vrijheid

Arthur vat het vrijwilligerswerk van WijZ samen in 2 begrippen: deskundigheid en vrijheid. “Ze hebben verstand van waar ze mee bezig zijn. Als het gaat over levensvragen, dan hoort daar een soort levenswijsheid bij, de vrijwilligers in het beheer hebben een horecahart en hebben gastvrijheid in hun systeem, de mensen van Op Orde zijn specialisten in regelingen en mogelijkheden.” Arthur ziet een samenhang tussen de deskundigheid van de vrijwilligers en de vrijheid waarmee zij werken. “Ik weet niet of vrijheid het goede woord is. Het gaat ook om zelfstandigheid en verantwoordelijkheid”, vult hij aan. “WijZ kijkt naar wat vrijwilligers willen en kunnen. Ze zijn niet het hulpje van de beroepskracht, maar ontwikkelen zich zelfstandig in hun functie. Dat is die vrijheid, die leidt tot het inzetten en ontwikkelen van deskundigheid.” Ook hierin ziet Arthur de eigen-kracht-gedachte: “Die zit in de haarvaten van WijZ.”

Lastige periode

WijZ zat in een lastige periode toen Arthur Bouwmeester aanbood om even te komen helpen. “Onbehoorlijk veel bezuinigingen, een fusie, het management was weg …" somt hij op. Zoveel veranderingen blijven niet zonder gevolgen. “Een derde van WijZ is wegbezuinigd. Er is ingekrompen op activiteiten en personeel. Dat betekent dat er heel veel losse eindjes lagen: hoe organiseren we dit, wie doet wat en waarom, met wie kan ik dingen afstemmen.” Ook het feit dat het management was wegbezuinigd leidde tot een schrikeffect: “Opeens waren teams verantwoordelijk. Hoe neem je beslissingen? Hoe spreek je elkaar aan? En wie doet het werk dat voorheen de teamleider deed? We hebben hard gewerkt om daar weer structuur in te krijgen.”

Voordelen van de fusie

De fusie met de Dimence Groep speelde op de achtergrond ook nog een rol. Arthur constateert achteraf dat het nodig was om de Dimence Groep nog te leren kennen.  “Gewoon door naar Deventer te gaan en in gesprek te gaan. Annemarie van der Kolk heeft daar ook veel aan bijgedragen. In Deventer waren de mensen net zo gemotiveerd als wij en zij gunnen WijZ het allerbeste. De collega’s van de Dimence Groep zijn dichterbij gekomen en daarmee oogsten we ook de voordelen van de fusie.”

"Ik heb genoten"

Arthur kijkt met plezier terug. “Ik heb genoten, van alle mensen, van het enthousiasme. Maar ook van de verandering en de ontwikkeling die ik heb gezien. Jammer om weer weg te gaan.” Hij gaat terug naar zijn oude liefde: Stichting de Stuw in Hardenberg. Maar blijft graag betrokken bij WijZ. “Ik ben van plan om me aan te melden als vrijwilliger bij één van de mooie projecten van WijZ.”

“Ik weet zeker dat WijZ de toekomst aan kan. De mensen kunnen het. Want ze zijn doordrongen van hun eigen kracht.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.