Bijdrage van Mindfit

Rubriek: Gooi het in de groep

Een goed begin is het halve werk

Onlangs vond de studie-ochtend “Een goed begin is het halve werk” plaats. Joke Dooijewaard presenteerde hier de resultaten van haar innovatieopdracht voor de opleiding tot verpleegkundig specialist. Lees hier het verslag en bekijk de videofragmenten…!

De opdracht: Het ontwikkelen van de intakeprocedure voor de doelgroep chronisch. Vanuit het KOP-model van Rijnders, in samenhang met verpleegkundige diagnostiek en geënt op herstelgerichte zorg, oplossingsgericht werken en positieve psychologie.

IJkpunt

Joke werkt als verpleegkundig specialist i.o. voor kring Deventer West: “Mensen met langdurende psychische problemen zijn meestal al jarenlang in behandeling in de sggz, bijvoorbeeld bij het FACT-team of de behandelteams van Dimence. Omdat wij op een andere manier behandelen,  is de intake bij Mindfit een soort ijkpunt, waarin het herstelgericht werken centraal staat. Een intakeprocedure die daar goed bij aansluit is daarom heel belangrijk.”

Herstelgerichte vragen

De herstelgerichte gedachte komt terug in de hele intakefase. “Bijvoorbeeld door middel van herstelgerichte vragen in  de online welkomstmodule die de klant ontvangt ter voorbereiding op het eerste gesprek. De klant vult de vragen thuis in of samen met de behandelaar tijdens het eerste gesprek. We vragen bijvoorbeeld wat in eerdere behandelingen geholpen heeft en wat niet.  Daarnaast is de welkomstmodule voor deze doelgroep korter dan die van de andere pakketten in de basis ggz. Het KOP-model is er wel in meegenomen.”

Goed fundament

De aanwezige collega’s zijn stuk voor stuk enthousiast. Antoinette Kobes (verpleegkundig specialist) is blij met de nieuwe intakeprocedure: “Ik vind het heerlijk om een heldere richting te hebben voor hoe je start met een klant. Met een goede intake zet je een goed fundament neer voor de verdere behandeling.”

“Ik ben van ver gekomen”

Na het theoretische deel vindt er een gesprek plaats met mevrouw Munt, klant van Anne Varenbrink. Aan de hand van het gesprek dat Joke met haar voert, vullen de aanwezigen de ‘krachtenmatrix’ in vanuit  systematisch rehabilitatie gericht handelen (SRH). Mevrouw Munt vertelt haar levensverhaal. Ontroerend, verdrietig, maar ook krachtig. “Ik had een nare kindertijd. Door terug te gaan naar mijn geboorteplaats en te spreken met neven en nichten, begreep ik waarom mijn ouders waren zoals ze waren. Dat ik ze heb kunnen vergeven was voor mij een heel belangrijk omslagpunt.” Anne raadde haar aan een Mindfulness-training te volgen. Dat was een goede zet. “Eerst noemde ik mezelf nog wel eens een kneus. Aan het einde van de cursus niet meer. Ik ben van heel ver gekomen. Ik ben nu 70 en heb een schat aan ervaringen.”

Boekentip

Handboek KOP-model, kortdurende psychologische interventies voor de basis ggz. Joke: “In het handboek wordt voor het eerst een heel hoofdstuk gewijd aan de doelgroep chronisch en hantering van het KOP-model.” Meer informatie

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Joke Dooijewaard of Anne Varenbrink.

Videofragmenten

Vanwege haar privacy is de naam van mevrouw Munt gefingeerd. 

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.