Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Een loopbaantraject is een cadeau van je werk

Pauline van Tongeren merkt als loopbaanbegeleider de gevolgen van het werkbelevingsonderzoek Mijn werk in-Zicht. “Ik zie dat er steeds meer mensen in gesprek gaan met Intend. En naar aanleiding daarvan zijn er ook al tien mensen die zich aangemeld hebben voor een loopbaantraject.” Ze is er blij mee: “Eigenlijk is het een cadeau van je werk.”

Mijn werk in-Zicht

Mijn werk in-Zicht is de naam voor het onderzoek dat medewerkers in juni dit jaar hebben ingevuld. Het gaat over hoe je in je werk staat: ben je tevreden, zit je op de goede plek, kun je de dingen doen die bij je passen en ook hoe ziet de relatie met je werk er in de toekomst uit. Eerder was dit het Medewerkers Tevredenheidsonderzoek, wat meer vanuit het organisatieoogpunt werd beschouwd. Met het onderzoek willen we meer dan alleen tevredenheid meten. Het leidt tot een advies aan de medewerkers in de vorm van een persoonlijk werk-in-zicht-actieplan. Soms staat daarin het advies om eens te gaan praten met Intend, voor ondersteuning en begeleiding. En die begeleiding kan vervolgens bestaan uit een loopbaantraject bij Pauline van Tongeren.

Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik

“Dit is écht zulk leuk werk,” vindt Pauline. “Ik zie hoe mensen ontdekken dat het nemen van de regie veel energie oplevert.” De vragen die centraal staan in een loopbaantraject zijn: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. De loopbaanbegeleider stimuleert mensen om het antwoord op die vragen zelf te ontdekken. “Soms is het lastig voor mensen om in de spiegel te kijken, maar juist dan levert het veel op,” weet Pauline. Ze vertelt over iemand die boventallig zou worden. “Die zat in de put en was verdrietig.” Maar deze collega kreeg, gedurende het traject, weer vertrouwen in haar kwaliteiten en had binnen een half jaar een andere baan. Pauline verklaart het succes: “Het lukt als je je bewust bent van je kwaliteit. Dat geeft zelfvertrouwen, dan dúrf je en dan word je pro-actief.”

Neem zelf de regie

Dat is het belangrijkste advies van de loopbaanbegeleider: “Ga niet teleurgesteld afwachten, maar neem zelf de regie.” Het is voor veel mensen niet vanzelfsprekend om zelf de regie te pakken, ze werken vaak al jaren in een zelfde functie en vinden het lastig om het vertrouwde los te laten. Zij moeten leren om hun kwaliteiten te zien.  “Authentieke kwaliteiten liggen zo dicht bij je, dat je ze vaak zelf niet ziet. In de tweede plaats vinden mensen het ongemakkelijk om te vertellen waar ze goed in zijn. “Daarvoor is een 360° feedback zo leuk,” vertelt Pauline. “Anderen vertellen dan welke kwaliteiten ze zien”.

Je krijgt er gegarandeerd een boost van

“Een loopbaantraject is geen garantie op een nieuwe baan,” stelt Pauline. “Maar je krijgt er gegarandeerd een boost van. Door zelf de regie te nemen en jezelf nieuwe doelen te stellen, ga je ze bereiken.”

“Eigenlijk is het in de spiegel kijken: je ziet je kwaliteiten en je ontdekt dat je verder kunt.” Ze benadrukt dat loopbaanbegeleiding bedoeld is voor iedereen, en niet alleen in problematische situaties. “Integendeel. Zie het maar als een cadeau van je werk. Dat je één keer in de vijf jaar zo’n boost mag krijgen.”

Meer informatie over het onderwerp:

Pauline van Tongeren, HRM adviseur, p.vantongeren@dimencegroep.nl

Annemarie Braakman, adviseur Veilig & Gezond Werken, 0570 639 823, an.braakman@dimencegroep.nl

Zie ook het artikel:hoe bevredigend is jouw werk?

Filmpje over de schijf van 5 van duurzame inzetbaarheid.

 

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.