Bijdrage van De Kern

Rubriek: De andere dimensie

Een oude wens gaat in vervulling

“Als maatschappelijk werker ben je vooral heel goed in het aangaan van een relatie met de cliënt. Als psycholoog heb je vooral heel veel kennis. Gaandeweg m’n studie merk ik dat ik die 2 krachten kan bundelen. Dat vind ik een enorme meerwaarde.”

In 2009 is Peter gestart met de deeltijdstudie Psychologie aan de Open Universiteit. Dit combineert hij met zijn baan als maatschappelijk werker. Peter koesterde al lange tijd de wens om psychologie te gaan studeren, maar omdat hij het zo naar zijn zin heeft als maatschappelijk werker voelde hij de urgentie niet. “Op een gegeven moment ben ik goed gaan nadenken over wat ik écht belangrijk vindt, toen heb ik de stap gezet en me aangemeld.”

Aanvulling

Peter vindt mensen bijzonder interessant: “Hoe iemand denkt, wat iemand voelt en wat zijn gedrag is. Psychologie geeft daar inzicht in.” Tijdens de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk heeft Peter onder andere geleerd hoe hij een relatie opbouwt met een cliënt om zo iemand in beweging te krijgen. “Dat is waar ons werk om draait; de cliënt zélf laten ontdekken wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. De wetenschappelijke studie heeft een heel andere invalshoek, namelijk kennis. Nu ik dat kan combineren, ontdek ik hoe goed dat elkaar aanvult. Ik kan nu een goede analyse maken én de cliënt meekrijgen.”

Geen televisie

Het studeren combineert Peter niet alleen met zijn baan, hij heeft ook een gezin. “Het is ontzettend heftig, maar ik ben nog altijd heel blij dat ik eraan ben begonnen. Ik heb geleerd om  heel efficiënt met m’n tijd om te gaan. Ik reis bijvoorbeeld expres met trein zodat ik onderweg kan leren. Ook heb ik altijd een studieboek bij me. Overal waar ik even moet wachten, pak ik m’n boek. En ik kijk geen televisie, daardoor hou ik heel veel tijd over. Hoe dan ook heb ik nu minder tijd voor m’n gezin en sociale contacten. Ik vind het een worsteling, maar ik heb het er graag voor over.”

Toekomst

Peter staat nu aan het einde van de bachelorfase. Hoe hij de toekomst voor zich ziet? “Tot nog toe is het een aanvulling op m’n huidige baan. Uiteindelijk wil ik heel graag als basis psycholoog of GZ-psycholoog aan het werk. Wie weet zijn daar op een dag binnen de Dimence Groep mogelijkheden voor.”

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.