Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: De andere dimensie

Een vuilnisbelt in Roemenië

Wat er zo mooi is aan het coördineren van een werkvakantie naar een vuilnisbelt in Roemenië? Dat is jongeren de kans geven om de Bijbelse naastenliefde in de praktijk te brengen door het bouwen van huizen, uitdelen van voedselpakketten en verzorgen van interactieve programma’s voor kinderen”. Aan het woord is Harm-Jan Boers, decentrale risico coördinator en projectmedewerker huisvesting.

Binnen mijn kerkelijke gemeente, coördineer ik het jongerenwerk voor circa 1200 jongeren. We creëren activiteiten waar de jongeren mee aan de slag kunnen en zorgen voor een plek waar ze kunnen bijpraten en op adem kunnen komen. Afgelopen zomer vertrokken we met een groep van 35 tieners naar Roemenië om rond een vuilnisbelt ons geloof tot uiting te brengen. De jongeren die vanuit mijn gemeente mee gaan naar Roemenië zijn tussen de 15 en 21 jaar. Voor vertrek verzamelen ze met diverse acties €10.000 euro voor de bekostiging van de reis.

Hartverscheurend

Het is hartverscheurend om te zien hoe de kinderen daar leven. Ze gaan niet of nauwelijks naar school, bouwen een bestaan op rond de vuilnisbelt en moeten dagelijks eten bij elkaar zoeken. Door de corruptie in Roemenië is de welvaart zeer ongelijk verdeeld en worden deze mensen als uitschot gezien. Banen zijn er niet of nauwelijks. De criminaliteit is er hoog, net zoals het risico dat meisjes op jonge leeftijd (gedwongen) in de prostitutie raken.

Vrede is niet vanzelfsprekend

Gedurende een week bouwen we, vanuit een bouwpakket, een aantal huizen aan de rand van de vuilnisbelt. Op ongeveer een meter van de grond, om zoveel mogelijk te voorkomen dat ratten en ander ongedierte kan binnen komen. Daarnaast delen we voedselpakketten uit aan kinderen en verzorgen we kinderprogramma’s waarin aandacht is voor thema’s als: het christelijk geloof, hygiëne, verzorging en onderlinge omgang. Deze week maakt veel indruk op de jongeren die meegaan met deze reis. Ze vormen een breder perspectief van de wereld en zien in dat het niet vanzelfsprekend is dat je alles krijgt wat je wilt, naar school gaat en in vrede leeft. We willen de komende jaren blijven helpen in Roemenië. Deze week inspireert je als jongere, maar ook als coördinator, om je in te blijven zetten!

Meer weten?

Neem dan contact op met Harm-Jan Boers via h.j.boers@dimencegroep.nl of 0570 639 704.

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.