In Nederland leven ruim 100.000 mensen die langdurig last hebben van een ernstige psychiatrische aandoening. Zij hebben een grote kans op andere problemen zoals een verslaving. Een deel raakt zelfs dakloos of komt in aanraking met justitie. De (F)ACT-teams benaderen deze mensen assertief en outreachend, soms met dwang of drang.

“Je komt bij de meest kwetsbare mensen thuis.”, vertelt Christa Middelhoven, teamleider FACT-teams Deventer. Christa en Karin Slager (verpleegkundig specialist ggz, ACT Zwolle) vertellen waarom zij geloven in deze ‘assertieve zorg’. “Mensen willen soms niet naar de poli komen. De enige manier om ze te bereiken, is door ze op te zoeken in hun eigen omgeving”, legt Karin uit. “Het mooie daarvan is dat ik de situatie dan veel beter kan inschatten. Iemand kan tijdens een gesprek op de poli wel vertellen dat het heel goed met hem gaat, maar ondertussen zit hij thuis misschien al weken zonder water en licht.”

Altijd scherp

Er wordt gewerkt aan de hand van een ‘shared caseload’; de patiënt heeft niet één behandelaar, maar dat een heel team zich over hem ontfermt. Meerdere mensen kennen zijn situatie en bepalen met elkaar welke zorg op welk moment nodig is. Karin: “Omdat je met meerdere disciplines naar een casus kijkt blijf je altijd scherp en werk je efficiënter.”

Samenwerken

Het doel is dat mensen weer gaan participeren in de samenleving. De teams werken daarom intensief samen met anderen zoals buren, politie, woningbouw, gemeenten en Mindfit. “Een EPA gaat nooit over, maar als het goed gaat met de patiënt en de contacten worden minder, dan bekijken we of hij geholpen kan worden door Mindfit of een POH GGZ.”, vertelt Karin

Regio Midden-Overijssel zoekt psycholoog

In regio Midden-Overijssel is sinds anderhalf jaar een FACT-team actief. “We zijn ons volop aan het voorbereiden op de certificering door het CCAF”, vertelt sociaal psychiatrisch verpleegkundige Tresia de Vries. “Zo zijn we nog op zoek naar een psycholoog die ons team compleet maakt.”

Keurmerk!

Beide FACT-teams in Deventer zijn in november 2014 gecertificeerd met het FACT-keurmerk van CCAF. Een heel mooi resultaat waar de teams trots op zijn. Het keurmerk geeft aan dat de teams  zich houden aan het organisatiemodel van ACT. Uit onderzoek blijkt dat hoe beter wordt gewerkt volgens dit model, hoe beter de resultaten zijn die bij patiënten behaald worden. Ook de mensen in Zwolle hebben bewezen hoge kwaliteit te leveren want beschikken sinds april 2012 over het ACT-keurmerk.

 

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.