Bijdrage van De Kern

“Fijn als medewerkers goed in hun vel zitten”

Carola Stam en Peter Nijenhuis zijn maatschappelijk werkers bij De Kern, met een bijzonder specialisme: bedrijfsmaatschappelijk werk. Zij richten zich op medewerkers en management van aangesloten bedrijven met het doel om problemen die uit het werk voortkomen en problemen die van invloed zijn op het functioneren op te lossen.

Dynamiek

“Voortschrijdende techniek, cultuurveranderingen en bijvoorbeeld bevolkingsontwikkeling leiden altijd tot ontwikkelingen in bedrijven. Maar de huidige crisis leidt tot grote en snelle veranderingen in het denken over productie en arbeidsverhoudingen,” vertelt Peter Nijenhuis. “Medewerkers hebben minder houvast aan hun routine, moeten meer samenwerken, moeten nieuwe techniek beheersen, krijgen andere rollen en verantwoordelijkheden.“ Het is een hele opsomming van de dynamiek waar veel werknemers mee te maken hebben.

Teruglopend ziekteverzuim

Sommigen omarmen die uitdaging, anderen vertonen weerstand en er is ook een categorie die daarin vastloopt. “Meer dan de helft van alle ziekteverzuim komt voort uit psychosociale klachten. In de dynamiek van dit moment zit volop aanleiding voor zulke klachten. Terwijl we met een aantrekkende economie juist alle belang hebben bij een teruglopend ziekteverzuim.”

Brede missie

Carola Stam vult aan: “En het gaat niet alleen om ziekteverzuim. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, zijn minder productief.” Zij maakt een onderscheid tussen werkgerelateerde problemen en persoonlijke problemen. Werkgerelateerd zijn de problemen die direct voortkomen uit het werk. Dat gaat bijvoorbeeld over veranderingen, werkdruk, reorganisatie of omgang met collega’s. Persoonlijke problemen kunnen gaan over de zorgen van thuis: conflicten, ziekte, financiën en  relaties. “Als baas heb je gelijk als je vindt dat je personeel zijn persoonlijke problemen thuis moet oplossen,” stelt Carola. “Maar met dat gelijk bevorder je niet de energie en prestaties van je medewerkers.” Het bedrijfsmaatschappelijk werk heeft daarom een brede missie: dat mensen tot hun recht komen als persoon en als medewerker. Ongeacht de oorsprong van hun problemen: “We willen gewoon dat ze lekker in hun vel zitten. Dat is een gezamenlijk belang, van de medewerker en van het bedrijf.”

Toenemende behoefte

Carola en Peter bieden vooral psychosociale hulpverlening: mensen worden individueel of in groepen (teams, of mensen met een vergelijkbaar onderwerp) begeleid. Maar grotere bedrijven hebben een toenemende behoefte aan overstijgende diensten zoals begeleiding van communicatie, signalering en beleidsadvisering.

 

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.