Bijdrage van De Kern

Rubriek: Gooi het in de groep

Financieel spreekuur

“Als je een vraag hebt over geldzaken, kom dan gewoon langs bij het financieel spreekuur. Dat studeert wel zo prettig!” Zo roept het Deltion College in Zwolle haar studenten op voor het financieel spreekuur.

“Als je een vraag hebt over geldzaken, kom dan gewoon langs bij het financieel spreekuur. Dat studeert wel zo prettig!” Zo roept het Deltion College in Zwolle haar studenten op voor het financieel spreekuur. Daar helpen Hbo-studenten, die stage lopen bij de Kern, de studenten van het Deltion College met het oplossen van financiële vragen en het vergroten van hun financiële zelfstandigheid.

Het idee voor het financieel spreekuur bij Deltion College  komt van Regina Koudijs,  preventiemedewerker van de gemeente Zwolle. Ze vertelt: “In Utrecht wordt al langer gewerkt met  een financieel spreekuur voor studenten. Als jongeren geldproblemen hebben, stappen ze niet snel naar de gemeente. Dat is niet hun omgeving. De school is dat wel. Daar is de drempel voor jongeren om ondersteuning en advies te vragen minder hoog.”

Om het financieel spreekuur te kunnen realiseren is samenwerking gevonden met De Kern en Deltion College. Regina Koudijs: ”Deltion wilde het financieel spreekuur graag toevoegen aan haar Studenten Succes Centrum (SSC). De Kern heeft expertise over hulp bij administratie en financiële vragen. Het is mooi dat die koppeling tussen partijen tot stand is gekomen.”

Het financieel spreekuur vindt plaats in het Studenten Succes Centrum (SSC). Daar zijn ook DUO, de leerplichtambtenaar, de orthopedagoog, psycholoog en het schoolmaatschappelijk werk ondergebracht. “In het SSC zit alles bij elkaar, dan zijn de lijnen kort”  zo vat Petra Visser van Deltion de mogelijkheden samen. “Soms komen jongeren hier op advies van hun studieloopbaanbegeleider. Maar het financieel spreekuur is onafhankelijk. Daar kunnen studenten gewoon zelf aankloppen.

De lage drempel is belangrijk, weet stagiaire Heline Kompagnie. De stagiaires kennen de wereld van studiefinanciering, op kamers gaan, mobieltjes en andere dure verleidingen. “Wij snappen het, weten hoe het zit, en daarom vertellen ze soms al hun problemen.” “Maar wij zijn er alleen voor de cijfers en de formulieren hoor,” nuanceert haar collega Anique Peper. “Voor andere problemen verwijzen we naar andere hulp.“ Dat leren ze van hun ‘achtervang’, sociaal raadsvrouw Klaaske Heidemans van De Kern.

Dat de problemen soms groot zijn, beaamt Marieke Huizenga, de derde stagiaire: “Een schuld van 5.000 euro, een jonge moeder met een koopverslaving, gokproblemen … en ze zijn net zo oud als ik.” “Maar het is ook leuk hoor,” vindt Anique. “Bijvoorbeeld als iemand op kamers wil en bij ons vraagt naar de financiën.” Vooraf informeren, zodat je financiële problemen voorkomt, dat vinden ze slim. Daarom verzorgen ze ook workshops en dragen ze bij aan de lessen Burgerschap.

En ondertussen groeit het spreekuur: Elke maandag van 13.00 tot 16.00 uur en sinds kort met een dubbel rooster. “En binnenkort komt er nog een spreekkamer bij!”

financieel spreekuur op Youtube

 

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.