Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Fit blijven als je ouder wordt

Marion de Mooij-Janson (80 jaar) is altijd in beweging en is ervan overtuigd dat deze stijl van leven voor haar de beste manier is om gezond oud te worden. Ze oogt slank, fit en jonger dan de leeftijd die zij is.

“Ik vind een actief leven belangrijk, mijn lijf en hoofd fit houden in het proces van ouder worden. Eigenlijk is in mijn leven bewegen altijd een belangrijke factor geweest,” zo vertelt Marion. “Ik was docent op een school voor meervoudig gehandicapte kinderen waarbij je voortdurend moest helpen en bezig zijn met verplaatsen en sjouwen. Ik zat eigenlijk nooit”. Nu zijn haar dagen gevuld met gym, tennis, dynamic tennis, fietsen en wandelen.

Fiets en Geniet

Als vrijwilligster van WijZ is Marion ook betrokken bij ‘Fiets en Geniet’ en het wandelen in groepsverband. “Als je met ons meefietst dan kom je op plekken in en rond Zwolle waar je anders niet zo gauw komt. Er wordt in groepen van 20 gefietst en met elkaar fiets je gemiddeld zo’n 30 km met stops. Je fietst, je praat, je bent heerlijk buiten en na afloop drink je gezellig wat met elkaar". Folders over het fietsen liggen bij alle buurtcentra.

Wandelgroep

Marion wandelt ook graag en dat kan het hele jaar door ook in groepsverband via WijZ. Mensen kunnen een lange en een korte route wandelen en je loopt gewoon op schoenen die je zelf het prettigst vindt. "Elke week wandelen we zo’n 4 km. Als het goed gaat kun je ook overstappen naar de 7/8 km groep.

Fit brein

De geest blijft ook in beweging als ik bezig ben voor de fiets- en wandelprogramma’s. Ik maak de persberichtjes, de nieuwsbrief, regel de inschrijving en doe het ‘lief en leed’ erbij". En daarmee past ze helemaal in de missie is de nieuwste missie van Erik Scherder, de neuropsycholoog en hoogleraar, bekend van De Wereld Draait Door over de mix van fit houden van lichaam en brein. Scherder is ervan overtuigd dat een actief leven de beste manier is om de risicofactoren van dementie en Alzheimer te beteugelen. Marion is naar de maatstaven van Scherder hét voorbeeld van zijn onderzoeken. Maar tegelijkertijd zegt ze ook dat het natuurlijk “een zegen is dat ik geen chronische ziekte of andere lichamelijke ongemakken heb”. Maar zelfs dan kun je nog in beweging blijven in huis door niet alles bij de hand te houden, jezelf dwingen op te staan voor kleine huishoudelijke bezigheden.

Bewegen bij WijZ

Bewegen bij WijZ gebeurt zowel buiten als binnen op allerlei locaties in Zwolle. Je kunt kiezen uit ruim 30 sporten en beweegvormen. En als je met de anderen meedoet, blijf je ook sociaal in beweging. Voor meer informatie en aanmelden kunt u bellen naar 038 8515700 of kijken op www.wijz.nu.

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.