Bijdrage van Transfore

Forence als springplank naar de maatschappij

Sinds vijf weken woont Albert op de afdeling Forence in Deventer. Albert komt uit Rotterdam en is opgenomen geweest in TBS kliniek Oldenkotte. “Forence is niet mijn thuis, maar een springplank naar de maatschappij. Ik wil hier wel een nieuwe start maken.”

De dag op Forence begint met de verplichte, gezamenlijke dagopening. “Dan vertel je hoe je erbij zit of geef je het aan als je ergens hulp bij nodig hebt. We bespreken wat we die dag gaan doen. Als ik vrij ben, ga ik regelmatig even de stad in of ik neem een kijkje bij de IJssel.”

Op de boekbinderij
Mensen die van een TBS kliniek naar Brinkgreven verhuizen, gaan eerst werken bij Hermann Simon, de resocialisatie afdeling op het terrein. Albert werkt er in de boekbinderij. “Na de rondleiding koos ik voor boekbinden. Dat sprak me wel aan. Het is voor de verkoop, dus je moet zorgvuldig werken.” Een goede daginvulling is voor hem belangrijk. “Anders ga ik de hele dag op bed liggen niksen. Ik heb nu een werkweek van 20 uur in de boekbinderij. Elke woensdag ben ik vrij. Dan ga ik wandelen of fietsen. Ik ben veel buiten, dit wordt ook gestimuleerd.” De volgende stap na het wonen op terrein Brinkgreven van Dimence is een beschermende woonvorm buiten het terrein. Het uiteindelijke doel is om weer volwaardig mee te doen in de maatschappij. 
Op weg naar zelfstandigheid
“Het doel is toewerken naar een vaste baan”, zegt Albert. Hij ziet voor zichzelf wel mogelijkheden. “Ik heb ervaring in de metaal en in de horeca. Ook heb ik een verpleegkundige opleiding gedaan. Mijn werkervaring uit het verleden, daar steun ik op en hier leer ik weer zelfstandig te handelen. Zorgen voor je eigen kamer, douche en toilet, je eigen kleding. Je leert je eigen administratie bijhouden en je leert omgaan met de computer. Je leert weer voor jezelf te zorgen, maar ook voor anderen.”

Een tweede kans
“Criminaliteit was een keuze die ik gemaakt heb”, vertelt Albert over zijn verleden. “Ik heb ook een psychose gehad en daarvoor ben ik behandeld. Ik heb nu geleerd om te gaan met emoties en anders om te gaan met situaties. Ik heb het vermogen om verder te gaan en niet stil te blijven staan.” Wat mensen van ‘die TBS’ers’ vinden, daar probeert hij zich niks van aan te trekken. “Ik voel me dan in een hoekje geschopt en daar hoor ik niet. Ik weet dat ik kwaliteiten heb, het gaat niet alleen om de fouten die ik gemaakt heb. Op Forence wonen mensen die door omstandigheden in situaties terecht zijn gekomen. We hebben dat onder ogen gezien en verdienen een tweede kans.”

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.