Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

"Geen opleiding hiervoor, het gaat vanzelf"

“Ik denk dat het in mij zit. Ik ben altijd bezig om het anderen naar de zin te maken.” Mevrouw Ans van Ree (63 ) vertelt in de Buurtkamer Plus (De Terp in Zwolle) over haar beweegredenen om juist hier vrijwilligerswerk te gaan doen.

Talenten inzetten

“Ik ben zelf niet vrij van lichamelijke klachten, maar thuis zitten kniezen is niets voor mij. Betaald werk kan ik niet meer, maar hier in de Buurtkamer kan ik mijn talenten inzetten. Ik heb jaren in de bediening en in de huishouding gewerkt, dus het omgaan met mensen en me dienstbaar opstellen zit me in de genen.”

Enorm gewaardeerd

Twee dagdelen, op woensdag en vrijdag, is Ans in de Buurtkamer te vinden. “Al langer dan een jaar, en het verveelt niet." Samen met andere vrijwilligers en een beroepskracht begeleidt ze ouderen en licht dementerenden. “Dat kan een praatje zijn, maar ook help ik graag bij het uitserveren van de warme maaltijd en natuurlijk bij het koffie schenken. Ik merk dat het enorm gewaardeerd wordt. En het geeft een goed gevoel.”

Helpen is van groot belang

Ans woont alleen en ervaart dat het helpen in de Buurtkamer ook voor haar zelf van groot belang is. “Ik heb thuis wel een parkiet en wat vissen, maar die praten niet terug”, lacht ze. Met mijn team heb ik een goede verstandhouding, en ik heb zelf ook een betere daginvulling.”
“Ik kom soms wel moe thuis, maar dan overheerst het voldane gevoel. Ik heb iets gepresteerd en anderen maar ook mezelf een mooie dag gegeven. En je hoeft er helemaal niet voor gestudeerd te hebben, maar kunt het gewoon doen.”

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.