Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Geslaagd

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) staat voor een  Risicoinventarisatie voor voedingsmiddelen. Het certificaat staat op de balie in het restaurant van de Steerne in Deventer als trots bewijs dat er een heel jaar lang goed gepresteerd is door alle restaurants binnen de Dimence Groep. In restaurant de Steerne worden dagelijks lunches en warme maaltijden verzorgd voor cliënten, medewerkers van de Dimence Groep en gasten van buiten.

Naast de interne audits wordt er tweemaal per jaar door een onafhankelijke externe instantie getoetst op voedsel, veiligheid en hygiëne.
Het team van Jolande Broens, bestaande uit Karin, Jolanda, Mirjam, Celine, Petri, Josë, Inge, Mien en Gerda is trots! Niet alleen op de prestatie maar ook op de vele leuke reacties op Intranet.

Broodjes smeren

Als ik ’s ochtends om half tien binnen kom is er al volop bedrijvigheid in de keuken. Naast de stagiaire Zaphia hebben Karin en Jolanda vandaag dienst. Jolanda is vandaag chef van de broodjes. Denk nou niet dat er een wit broodje kaas en, omdat het vrijdag is, een bruin broodje ham op het menu staat. Deze lunchbroodjes zijn super de luxe! Ik zie verschillende soorten broodjes, belegd met salade, rosbief, brie, zoute haring, tonijnsalade. Deze broodjes zijn  voor de lunch in het restaurant, voor de aangevraagde lunches bijvoorbeeld tijdens een vergadering en voor de portier die nachtdienst heeft. Niet alleen het klaarmaken van de broodjes is belangrijk maar de manier van presenteren ook, “Ze moeten zó op de schaal liggen dat je ín de broodjes kunt kijken“, legt Karin uit. Zij zorgt verder voor de toetjes. “Vrijdags proberen we de restjes op te maken“, aldus Karin. “We proberen zo min mogelijk over te houden want wat over is moeten we weggooien“, vult Jolanda aan. Niet te zien aan de toetjes trouwens. Brood dat over is, wordt soms aan de cliënten die het leuk vinden de dieren op het terrein te voeren,  meegegeven.
Het is hard werken voor de dames want om half twaalf gaat het restaurant open. Tijd voor een kop koffie is er even niet bij voor hen.

Hoe hoort het eigenlijk

Tijdens het broodjes smeren vertelt Jolanda over het certificaat. “Eigenlijk is er niet zoveel veranderd; je wordt weer eens met je neus op de feiten gedrukt. We werken echt niet anders dan we deden. Je moet je er alltijd van bewust zijn dat je met eten bezig bent.“ Zo zie ik dat de dames geen nagellak op hebben en alleen gladde ringen dragen. “Dat is inderdaad een van de voorschriften“, zegt Jolanda. Ze vervolgt: “Lange haren moeten in een staart of je draagt een mutsje en de blauwe uniformjasjes worden pas op de werkplek aangetrokken. Alles wat binnenkomt, moet getemperatuurd worden en worden voorzien van een sticker met daarop de datum van binnenkomst.” Ondertussen pakt ze de zoute haring met blauwe handschoenen bij de staart, pakt ze deze in folie in en plakt ze er een sticker op. “Kijk hier maar eens”, zegt Karin en ze doet de deur van de koeling open. Alles wat er staat is gestickerd en staat op kratjes. “Ja dat moet, niks mag op de grond staan.“ 

Als ik terugkom in de keuken is het aanrecht leeg en is de vloer schoon, alsof er geen 70 broodjes zijn klaargemaakt. Hoewel nooit het hele team tegelijk aanwezig is, is er wel degelijk sprake van een teamprestatie. Er is een aftekenlijst met schoonmaakwerkzaamheden. “Sommige dingen doe je elke week, maar je hebt ook schoonmaakwerkzaamheden die je elke dag doet“, zegt Karin.
Hygiëne staat dus hoog in het vaandel. De plantjes op de counters zijn nep en op de tafeltjes staat...... niks. “Alleen als er een aangevraagde lunch is wordt de tafel gedekt”, legt Karin uit.

De controles komen onverwacht maar daar zijn de dames niet bang voor. Het loopt inmiddels tegen elf uur. Nog een half uur en dan moet het eten klaarstaan. De warme maaltijd, nasi vandaag, moet in de bakken, de soep moet warm gemaakt, de broodjes op bladen .........topdrukte dus.
Jolanda verontschuldigd zich: “Ik moet voor half twaalf nog de bestelling voor maandag doen.” Ze loopt naar het kantoortje en gaat aan de slag.

Eet smakelijk

Klokslag half twaalf komt de eerste eter binnen. “Wat eten we? Ik heb reuze honger.” Jolanda begroet haar vaste klant vriendelijk maar moet nog even de keuken in. “Jolanda!! Ik heb reuzehonger”, klinkt het ongeduldig. Jolanda lacht en schept het bord extra vol met nasi. Later brengt ze haar hongerige klant nog een bakje kroepoek. Dat hoort niet bij de HACCP maar het is wel een pluspunt.

Na de lunch maken Jolanda en Karin de tafels en de stoelen schoon. De vloer en de toiletten worden ’s ochtends vroeg al door de schoonmaakploeg gedaan.

Het bord met het certificaat mag wat mij betreft helemaal vooraan staan. Hier wordt HACCP (w)aardig gewerkt.
 

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.