Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Gewoon omdat de mensen het zo leuk vinden

“Bewegen is leven!” Karel Beck spreekt het uitroepteken hoorbaar uit. “En rust roest,” vervolgt hij. Karel kan het weten. Hij is fysiotherapeut en lang geleden was het vanzelfsprekend dat fysiotherapeuten ook de seniorengym verzorgen. Karel vindt het leuk om te doen en is al ongeveer 35 jaar als docent verbonden aan de seniorengym in Lemele. “Gezondheid is mijn hele leven een belangrijk item. Als jochie deed ik al ochtendgym met mijn vader. Misschien ben ik daarom wel fysiotherapeut geworden.”

Bijzondere kennis

“Gezond ouder worden vind ik belangrijk en daar kunnen mensen zelf veel aan doen,” stelt Karel. Daarom vult hij zijn lessen niet alleen met goede oefeningen, maar ook met tips en voorlichting. “Bijvoorbeeld over hoe je goed kunt opstaan uit een stoel of hoe je thuis kan werken aan een fit en fris leven.” Dat hij veel weet over het menselijk lichaam hoort bij het lesgeven: “Bewegen met ouderen is best bijzonder. Het risico op gezondheidsproblemen is immers groter. Daarom heb je als docent ook bijzondere kennis nodig.”

Zo hartelijk, dat vergeet je nooit

In zijn jaren als docent MBVO ziet Karel veranderingen. “Tegenwoordig willen mensen steeds meer individueel sporten. Op de sportschool bijvoorbeeld.” Maar juist voor senioren vindt hij dat geen goede ontwikkeling. “Misschien is het omdat ik zelf een mensenmens ben,” denkt hij. “Maar  seniorengym is niet zomaar een gymclubje waar je anoniem en vrijblijvend in en uit loopt. Het is een groep waarin de mensen om elkaar geven. Ze kennen elkaar en wisselen nieuwtjes uit. Bij lief en leed sturen ze een kaartje en als iemand langer ziek is gaan ze op bezoek.” Karel ondervond dat zelf toen zijn vrouw en hij een auto-ongeluk meemaakten: “We kregen belangstelling en bezoek, compleet met een vleesschotel. Zo hartelijk, dat vergeet je nooit.”

Heel erg in voor leuke dingen

Maar Karel is zeker geen tegenstander van veranderingen. “Ik ben juist heel erg in voor leuke dingen!” roept hij. Zo organiseert hij al jarenlang onder meer zithockey, als spelvorm binnen de gymlessen. En daaruit volgde het idee om een competitie te doen. En dat werd een traditie. “Dat doen we twee keer per jaar. Niet om te winnen of voor de grote prijzen, maar gewoon omdat de mensen het zo leuk vinden.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.