Het was koud dinsdagmiddag 20 december toen ik met vier jongens de Sallandse Heuvelrug op ging voor een PMT (psychomotorische therapie) activiteit. Aangezien de sportzalen niet beschikbaar waren heb ik met het buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug een leuke kerst activiteit  bedacht waarbij samenwerking centraal stond. Waar de jongens normaal bij PMT voornamelijk individueel oefenen met uiteenlopende doelen door middel van lichaams- en bewegingsactiviteiten stond vandaag het samen halen van een doel centraal.

Terwijl buiten de heide wit was geslagen van de koude, begonnen wij bij de open haard in het buitencentrum om lekker op te warmen. Hier maakten we kennis met elkaar want sommige jongens kenden elkaar nog niet en hier werd ons de activiteit en de GPS uitgelegd.

Aan de slag

Toen konden we eindelijk aan de slag. De jongens stonden te trappelen. Dikke jassen, mutsen, bergschoenen en handschoenen aan en op pad naar het eerste punt. Door middel van ingevoerde GPS coördinaten moesten we verschillende punten in het natuurgebied vinden waar we vervolgens wat informatie kregen en een vraag moesten beantwoorden. Met deze antwoorden kregen we een cijfercode waarmee we terug in het buitencentrum met de code een bunker konden openen.

Dilemma's

Tijdens de activiteit liepen we tegen allerlei dilemma’s aan. Hoe maak je eigenlijk kennis met iemand die je nog niet kent? Hoe ga je ermee om wanneer iemand anders het niet leuk vindt of niet wil doen wat jij hebt bedacht of het niet eens is met het antwoord op de vraag terwijl je maar 1 gezamenlijk antwoord mag geven? En hoe zeg je eigenlijk dat je iets niet leuk vindt? Hoe maak je een compromis? Hoe ga je om met de spanning voor de activiteit en de nieuwigheid? Hoe ga je om met afspraken tijdens de activiteit? Lukt het je om je aan de regels en afspraken te houden en wat is daarvoor nodig?
Kortom, veel dilemma’s waar we met elkaar een oplossing voor moesten verzinnen want er waren maar twee GPS apparaten,  je moet soms op je beurt wachten, je zult soms dingen moeten doen die niet altijd leuk zijn of wanneer jij liever wat anders had willen doen.  Maar het waren niet alleen de dilemma’s die we tegenkwamen. Er was ook het plezier om samen iets te doen, om samen naar een doel toe te werken, om te kunnen praten over herkenning wat betreft je diagnose en het samen bezig zijn/fysiek bewegen waarin de jongens zonder teveel praten (omdat dit ook wel eens moeilijk is) elkaar vonden in een gemeenschappelijke activiteit.

Geslaagd!

Kortom een geslaagde activiteit waarin de jongens op een leuke actieve manier hebben kunnen oefenen met het samenwerken, grenzen herkennen en aangeven en het omgaan met conflicten. Maar nu een keer niet alleen of met zijn tweeën, maar met zijn vijven! Zoals het toch wel een beetje hoort in de kerstperiode!

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.