Bijdrage van WijZ

Rubriek: Vrijwilligerswerk

Guus: “Plezierig thuis wonen is belangrijk"

Kort geleden is er door de gemeente Zwolle een project gestart, om de vitaliteit van senioren te versterken zodat zij in hun eigen huis blijven wonen op hogere leeftijd: Vitaal & Veilig Thuis. Er is in de Aa-landen een pilot begonnen met vooralsnog 12 vrijwilligers. Eén van hen is Guus Overmars: “Ik vind het gewoon leuk om mensen te ontmoeten en te adviseren.”

Vrijwilligerswerk

Vorig najaar las hij een oproep voor Vitaal & Veilig thuis. Men zocht mensen die zich open en belangstellend kunnen opstellen en een gesprek kunnen voeren. Ook moet men enige handigheid hebben met het gebruik van computer en printer.

Guus reageerde: “Daarna had ik met Marloes en  Linda een goed gesprek en ben ik verder gegaan.” Samen met zijn collega-vrijwilligers volgde hij een cursus van vier dagdelen.

 

 

Bij senioren thuis

De vrijwilligers komen bij ouderen thuis te adviseren naar aanleiding van vragen over vitaliteit en veiligheid. “De vragen gaan in eerste instantie over praktische zaken in huis. Bijvoorbeeld zijn er brand- en eventueel koolmonoxidemelders in huis ? Moeten de mensen in een bad stappen om te kunnen douchen. Liggen er veel losse kleedjes waarover men zou kunnen struikelen.” Guus heeft voorbeelden te over. Behalve over veiligheid in huis, wordt er ook gevraagd naar de contacten met familie, vrienden en buren en over de lichamelijke en geestelijk gezondheid en mogelijke hulpvragen hierbij. “Uiteraard zijn de adviezen daaromtrent geheel vrijblijvend!” benadrukt Guus. “We geven inlichtingen, waar men terecht zou kunnen voor ondersteuning.”

 

 

Advies op papier

Elke vrijwilliger krijgt en laptop en kleine printer mee. De vragen kunnen op de laptop tijdens het gesprek worden ingevuld. “Aan het eind van het gesprek kunnen we daarmee de uitkomst van het gesprek op papier achterlaten. Zij kunnen het nog eens rustig doorlezen en eventueel commentaar later aan de vrijwilliger doorgeven.”

 

 

Uitbreiding van het project

Als blijkt, dat deze pilot een succes is, wordt dit onderzoek uitgebreid naar de gehele gemeente.

Dan zullen er wel vrijwilligers bij moeten komen om dit werk uit te voeren. Guus kan het aanbevelen: “Ik vind het belangrijk dat mensen lang en plezierig thuis  kunnen blijven wonen. En dit vrijwilligerswerk sluit goed aan bij mijn werkervaring en wat ik leuk vind.”

   

 

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.