Bijdrage van WijZ

Het is zo fijn als je iets doet wat bij je past

Welzijn op Recept begeleidt mensen die met psychosociale klachten bij de huisarts komen, naar activiteiten die bij hen passen. Dineke Liesting is teamleider bij WijZ en Hilly van den Hof is directeur van het Gezondheidshuis in Stadshagen. Samen hebben zij de aanpak in Zwolle in gang gezet.

“Het ‘recept’ is een advies van de huisarts. Daarmee kan iemand meteen bij ons terecht”, legt Dineke  Liesting uit. “De welzijnswerker gaat na waar zijn of haar mogelijkheden en interesses liggen. Dan gaan zij samen op zoek naar een passende activiteit. Als het nodig is, helpen we bij de aanmelding en kennismaking met de nieuwe club of activiteit.” Hilly van den Hof vertelt dat verwijzers, zoals huisartsen, maatschappelijk werkers en praktijkondersteuner, goed geïnformeerd zijn. “Zij kunnen gericht en met de juiste motivatie verwijzen naar de welzijnswerker.”

Welzijn op Recept: van zorg naar eigen kracht

“We zien dagelijks hoe mensen opbloeien van een actief leven”, zegt Dineke. “Deelnemen aan een club, vrijwilligerswerk doen, beweging, contact hebben met anderen. Het is zo fijn als je iets doet wat bij je past. Als ik moet uitleggen waarom wij als welzijnsorganisatie thuishoren in de Dimence Groep, dan is Welzijn op Recept voor mij hét voorbeeld. In de zorg hebben we het over eigen kracht van mensen, en daarbij biedt Welzijn op Recept het handelingsperspectief.’ Hilly van den Hof vult aan: “In Zwolle krijgen we al deelnemers via De Kern, maar Dimence, Mindfit en Jeugd ggz kunnen dat toch ook? Die lijn rollen we graag verder uit!”.

Welzijn op Recept is afgeleid van de Handleiding voor de ontwikkeling en invoering van het welzijnsrecept, Trimbos-instituut 2014. Meer informatie: www.wijz.nu/projecten/welzijn-op-recept. Via Welzijn op Recept kan een huisarts een patiënt verwijzen naar het welzijnswerk voor advies en begeleiding voor een passende activiteit. Het pilot-project in Zwolle haalde in haar eerste jaar royaal de doelstelling van één verwijzing per week.

[fotobijschrift] Hilly van den Hof (links) en Dineke Liesting

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.