Bijdrage van WijZ

Rubriek: Gooi het in de groep

Hier helpen mensen elkaar

“Mensen wonen wel bij elkaar in de flat, maar toch kennen ze elkaar niet zo goed”, vertelt Malou Keddeman. Ze is stagiaire bij de buurtkamer in De Pol in Zwolle Zuid. Ze ontmoet er veel ouderen en ziet hoe belangrijk het contact is voor hen. “Dat je een kaartje krijgt met de Kerst of dat iemand even iets langsbrengt als je ziek bent!”

De buurtkamer is een voorziening voor mensen die zelfstandig wonen en die moeite hebben met het alleen zijn of het lastig vinden om sociale contacten te onderhouden. “En dan is het best moeilijk om de stap te zetten naar de buurtkamer”, ziet Malou. “Juist omdat je eenzaam bent.” “Maar het fijne is dat de mensen elkaar daar bij helpen.” Iedereen kwam namelijk een keer voor het eerst binnen en de mensen begrijpen hoe de ander zich dan voelt. “Precies”, bevestigt Malou. “Een grapje, een lief gebaar… ze voelen goed aan wat er nodig is.”

Ze bepalen zelf wat ze willen

Malou werkt als aankomend beroepskracht samen met de vrijwilligers van de buurtkamer. “Maar als de mensen alles zelf regelen dan hebben wij niks te doen”, lacht ze. De bezoekers van de buurtkamer doen inderdaad veel zelf. Ze bepalen zelf wat ze willen: een spelletje, koffie of even kletsen. “En even kletsen is soms heel serieus”, vertelt Malou. “Ze hebben veel meegemaakt en daar vertellen ze over. Dan is er emotie, heel normaal."

Luisteren naar elkaar

"De cultuur hier is dat mensen elkaar helpen. Ze luisteren naar elkaar en doen dingen voor elkaar. Dat is fijn want daarmee kunnen de mensen zelf de koers van de buurtkamer bepalen. Alleen als er iets een beetje scheef loopt dan sturen we bij. Op die manier blijft die positieve cultuur bestaan.”

Mensen hebben elkaar nodig

Malou vertelt over een paar mensen die elkaar vaker ontmoeten, bij elkaar op de koffie komen en samen soep eten in De Pol. Eén van de drie voelde zich niet lekker en een ander ging even langs met een bakje bouillon. Uiteindelijk bleek dat er waarschijnlijk sprake was van een klein hartinfarct. “Dat zijn precies de situaties waarin mensen elkaar nodig hebben”, vindt Malou. Mensen praten met elkaar, soms laten ze samen een traantje, ze lachen samen en ze zorgen voor elkaar. “En heel soms denken we zelfs dat ze elkaar extra leuk vinden. Maar daar is deze generatie niet zo heel open over.” Malou lacht: “Mooi toch dat ze zo zichzelf kunnen zijn.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.