“Ik heb van alles,” vertelt Manon. Ze worstelde met een eetstoornis en had regelmatig last van psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA). “Ik heb wel aanvallen, maar ik heb geen epilepsie,” legt ze uit. “Het is psychisch”. Toen ze op zoek ging naar een oorzaak kwam ze er achter dat ze last had van een trauma rondom haar geboorte. “Ik kon het eerst niet geloven. Het klonk zo gek. Maar het is uitgelegd: dat je lichaam je geboorte onthoudt.”

Last van een schokkende ervaring
“Ik wist het niet, maar het zit in mijn lijf.” Manon is 17 en behoorlijk ondernemend. Ze ging op zoek naar een mogelijke behandeling en kwam uit bij EMDR. “Dat is een therapie voor als je last blijft houden van een schokkende ervaring,” legt ze uit. Het verhaal van die schokkende ervaring wordt verteld en tegelijkertijd wordt het lichaam als het ware afgeleid. Door een geluid, licht of aanraken. Door de afleiding kan de emotionele lading verminderen.

Een super idee
“En daar zat een probleem,” vertelt ze. “Martine, mijn therapeut, werkte met een lichtbalk. Maar door mijn beperking kan ik met mijn ogen het licht niet volgen.” Het alternatief was aanraken; een tikje op het been van Manon. “Maar ja… corona hè, dat kon daarom ook niet.” Toevallig zit Manon op hockey. “Ik kan mijn hockeysticks meenemen om op mijn benen te tikken,” grapte ze. Meer had Martine niet nodig. “Ze vond het een super idee!”

Bamboe met een vingerknuffeltje
De ouders van Manon hadden een verhaal gemaakt over hoe de geboorte van Manon is verlopen. Dat verhaal lazen zij tijdens EMDR sessie voor, zodat Manon de beelden van haar geboorte weer voor zich zag. Daarbij liet haar vader foto’s zien van de geboorte. Martine leidde haar af door middel van tikjes op haar benen. “Het werd uiteindelijk niet de hockeystick, maar gewoon met een bamboestokje van anderhalve meter met een vingerknuffeltje aan het eind,” lacht Manon.

Gewoon proberen!
“En het heeft gewerkt!” Manon heeft minder last van haar klachten. “Door de EMDR voelt het minder heftig,” aldus Manon. Ze is minder boos en ze heeft ook minder PNEA aanvallen. “En mijn cijfers gaan weer omhoog!”
Manon is overtuigd van het effect van EMDR. “Het heeft mij geholpen. En als je twijfelt of het helpt, gewoon proberen!”

 

 

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.