Bijdrage van WijZ

Rubriek: Gooi het in de groep

“Iedereen op zijn eigen manier”

Met veel plezier en inzet is Andre al 25 jaar betrokken bij de lessen tekenen en schilderen in Wijkcentrum De Pol. “Kunst is: het niet zeker weten, en probeer dat zo breed mogelijk te houden. Daar hoort het om te gaan”. Aan het woord is Andre Lange (64)  “Ik draag ideeën aan, ik kan een penceel-techniek uitleggen, maar schilderen en tekenen dat doen de deelnemers zelf”.

Zand door de verf

“Ik werd destijds gevraagd door Welzijn Ouderen. Les geven in tekenen en schilderen. Maar het enige wat ik kan doen, is mogelijkheden aandragen. Probeer het eens met een verfrolletje of meng eens wat zand door de verf.”

 

Frequent kerkbezoeker

Afgestudeerd aan de kunstacedemie in Kampen is Andre aan het werk gegaan in het restauratie werk. “Vooral in kerken, zoals de Oude kerk in Amsterdam. Niemand zat zoveel in de kerk als ik. Mooi werk, omdat je bezig bent met het behouden van iets. Ook is het interessant om je te verplaatsen in de kunstenaar van toen, wat wilde hij laten zien. Dit komt terug in het begeleiden van de deelnemers van De Pol. Ook zij zijn bezig om hun gedachten op het doek/papier te zetten. Ze willen ook wat laten zien”.

 

“Fouten maken is onmogelijk. Of je moet met zwarte verf aan de gang gaan, want dat is geen kleur”, lacht Andre. “Ieder heeft zijn eigen stijl. Je eigen gevoel komt er in mee, en dat moet je de ruimte geven”.

 

En zo hoort het!

Elke vrijdagmiddag zijn 15 deelnemers in de Pol bezig met hun schilderwerk. Daar is goed te zien wat Andre bedoelt. Er wordt gewerkt aan verscheidene schilderijen en tekeningen, waar ieder zijn of haar eigen techniek toepast. Ook hangt er in De Pol een tentoonstelling van een van de deelnemers, die zelfs af en toe een schilderij verkopen. De groep is blij met Andre, en hebben vanwege het jubileum een gezellige middag met hem georganiseerd. “En ze nemen altijd een puzzeltje voor me mee, zodat ik een sudoku op kan lossen, terwijl de groep bezig is. De groep kijkt naar elkaar, maar bovenal doet iedereen het op zijn eigen manier. En zo hoor het!”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.