Lambert is 35 jaar als hij in 1991 wordt opgenomen in het Sint Franciscushof in Raalte. Hij woont dan thuis bij zijn ouders in Kampen. Maar de situatie thuis is onhoudbaar geworden. “Mijn vader stopte me vol met medicijnen maar ik wilde steeds meer.” Lambert is verslaafd geraakt aan allerlei kalmerende middelen.

”Ik ben mensenschuw. Ik ben bang voor mensen die me aankijken”, mompelt Lambert wat verlegen. Lambert heeft nu, sinds 2013, zijn eigen woning in een zorgappartement van Dimence in Raalte. De woning ruikt naar de bloemetjes van een frisse poetsbeurt. Bijna midden in de woonkamer staat op een tafeltje een knuffel van een ijsbeer. “Die heb ik gekregen van iemand van Dimence. Omdat ik te veel beren op de weg zie.”

Ups en downs
Na de sluiting van het Sint Franciscushof in 2009 woont Lambert nog enkele jaren in een groepswoning in Raalte. Maar ook dat levert nog weleens stress op bij Lambert. “Samen dingen doen is vervelend”. Toch heeft Lambert ook goede herinneringen aan die tijd. Met name vanwege de vriendschappen die daar zijn ontstaan. In het begin ziet hij erg op tegen de verhuizing naar zijn huidige woning. “Ik was bang voor mijn spullen, dat ze kapot zouden gaan.” Tot overmaat van ramp verliest Lambert dan ook nog zijn moeder. Na haar overlijden is Lambert erg depressief. “Ik lag alleen maar in bed.”

Minder angst
Lambert woont nu al bijna twee jaar grotendeels zelfstandig. Met behulp van een vrijwilliger doet hij twee keer in de week zijn boodschappen. “Ook de maaltijden voor de buurvrouw haal ik vaak op.” Na wat kooktrainingen zorgt Lambert inmiddels voor zijn eigen maaltijden. “Vanavond macaroni. Maar zonder pastagroente, want dat lust ik niet, maar met doperwten en worteltjes.” Met regelmaat krijgt Lambert bezoek van een psychiatrisch verpleegkundige. Een schoonmaker helpt Lambert nog bij het schoonmaakwerk. Terug naar zijn oude stekkie wil Lambert niet meer. Hier kan hij ongestoord genieten van zijn collectie Elvis Presley albums. Een beetje rock-'n-roll' in het leven van Lambert. Zijn favoriete nummer? “Love me tender”.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reacties

m.vandervelden
6 jaar 8 maanden geleden

Prachtig artikel Suzanne!

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.