Bijdrage van Transfore

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Ik ben er klaar voor

Vijf jaar geleden werd Ron opgenomen bij Oldenkotte. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij naar Forence, een van de klinische afdelingen van Transfore. Ron vertelt vandaag over zijn opname bij Forence, over zijn moeilijkheden en over de toekomst.

Als ik binnenkom zit Ron in de woonkamer van Forence. Hij is een grote, vriendelijk ogende man, die direct vraagt of ik wat te drinken wil. “Ik heb het niet slecht bij Forence” vertelt Ron. “Ik drink regelmatig een kopje koffie in de woonkamer, hang in de rokersruimte of op het terras. Af en toe neem  ik op de Brink een colaatje in een café. En drie dagen per week werk ik bij de wasserette hier in de Bongerd.” Daarnaast volgt Ron ambulante behandeling bij De Tender, de polikliniek van Transfore.

Achterdocht, boosheid en krenking
Ron is klaar voor meer verantwoordelijkheid en vrijheid. Hij heeft de afgelopen vijf jaar erg veel geleerd. “Ik heb drie struikelblokken waar ik mee heb leren omgaan: Achterdocht, boosheid en krenking. Als ik achterdocht voel, moet ik checken of mijn achterdocht terecht is. Als ik boos ben, moet ik hier goed mee omgaan, als ik mij gekrenkt voel, moet ik er over praten. Als ik die drie dingen doe, gaat het goed.” Ron heeft een paar maanden geprobeerd te wonen in een van de huizen van Tollerink, ook op terrein Brinkgreven. Helaas ging dit niet: “Dit had te maken met mijn  achterdocht. Nu is het plan dat ik in januari naar een van de appartementen hierachter ga. Daar heb ik minder te maken met andere bewoners.”

Vrijheid
Bij Forence mag Ron maximaal twee uur achter elkaar zelf, zonder begeleiding,  op pad. Hij moet dan wel vertellen waar hij naar toe gaat. En hij moet een omschrijving van zijn signalement achterlaten. “Ik heb de afgelopen jaren zoveel handvatten gekregen dat ik ondertussen klaar ben om te gaan. Ik ben echt zover dat ik de vrijheid in wil, ik hunker er naar.” Soms gaat Ron wel een dag op verlof: “Waarschijnlijk ga ik binnenkort naar mijn neef van 25. Hij heeft een eigen huis in Rotterdam en ik kan dan kijken waar hij woont. Daar heb ik veel zin in. Ik ontvang liever geen vrienden en familie op de afdeling. Dat is niet fijn voor ze. Dan spreek ik liever ergens af.”

“Ik ben echt zover dat ik de vrijheid in wil, ik hunker er naar.”

"Heb je hier of bij Oldenkotte ook vrienden gemaakt?" vraag ik Ron. “Ik had hier wel iemand waar ik erg goed mee op kon schieten. We gingen vaak samen even een cola drinken. Maar helaas ging het twee weken geleden mis bij hem. Nu zit hij weer in de Pompekliniek. Er is hier onlangs wel een nieuwe jongen gekomen waar ik ook goed mee op kan schieten.”

De toekomst
Hoe ziet Ron de toekomst? “Goed! Ik ben nu 45 jaar, ik heb nog een heel leven voor me. Ik zou graag een baan als administratief medewerker willen. Ik heb bij Oldenkotte hiervoor veel cursussen gedaan en deze allemaal met negens en tienen afgerond. Ik heb ook een tijdje bij Salcon als adminstratief medewerker gewerkt en dat kon ik goed. En verder: vrij, een eigen plek en wie weet met een geliefde erbij.”

 

Volg Transfore

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reacties

m.vandervelden
6 jaar 10 maanden geleden

Mooi verhaal Myrte en Ron!

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.