Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Ik ben verslaafd aan sport

“Als je je beenspieren oefent kom je na een avondje bankzitten makkelijker overeind. En door versterking van je handspieren krijg je vlotter dat jampotje open”.

Elastieken
Ze staan buiten, op een sportterrein en het het regent nog nét niet als Gerda met haar bewegingsles begint. Vóór de Corona-tijd gebeurde dat binnen, in de sportzaal. Nu werken ze in de open lucht. Gerda lacht: “Ik heb nog nooit zo vaak op Buienradar gekeken als de afgelopen dagen". Het druilerige weer is wel te merken aan het aantal deelnemers, er zijn maar drie vrouwen. Meestal schommelt het rond de tien. Op de maat van de muziek uit Gerda’s radio trekken ze energiek aan elastieken. Een-twee-drie, vier-vijf-zes. Ze zwaaien met stokken of staan op één been. Dat is dan weer voor de balans. Gerda zegt: “Ik zorg graag voor afwisseling in de oefeningen, want het moet wel leuk blijven natuurlijk. Ook voor mezelf, want ik doe altijd mee".

Het is haar vak
Gerda doet dit werk nu 15 jaar. “Het is mijn vak. Vroeger heb ik altijd les gegeven bij gymnastiekverenigingen. Daar was ik voor opgeleid, ik heb ook lesbevoegdheid. Toen trouwde ik en kreeg kinderen, ik stopte met werken buitenshuis. Zo ging dat in die tijd. Maar de kinderen werden groter en het ging weer kriebelen. Ik deed een bijscholing en kon aan de slag. Eerst nog gecombineerd met een kantoorbaan, nu is sport mijn volledige baan”. In Raalte en Dalfsen werkt ze voor sportverenigingen, in Zwolle is dat voor WijZ.

Sociale aspect
Gerda vertelt verder: “Het werk voor WijZ vind ik eigenlijk het leukste, want daar is meer gelegenheid voor een praatje na afloop. Bij de andere groepen volgen de lesuren elkaar op en zitten er geen pauzes tussen. In Zwolle kunnen we na afloop nog even samen koffie drinken, dan kom je met elkaar aan de praat. Bij deze groep is het sociale aspect belangrijk, de mensen vinden het leuk om contact te hebben met leeftijdsgenoten. Door Corona is dat koffiedrinken even weggevallen, maar het komt wel weer terug”.

Jampotje
“Je moet in beweging blijven, je spieren laten werken. En door al die verschillende oefeningen onderhoud je ze ook. Je krijgt meer kracht in je spieren, niet alleen in die van je armen en je rug, maar ook van je handen. Zoals met die elastieken, dan versterk je de spieren in je handen, waardoor je thuis beter dat jampotje openmaakt. En dat geldt ook voor je beenspieren. Als je die geregeld oefent kom je na een avond op de bank veel makkelijker overeind”.

Het is haar hobby
Sport is Gerda haar werk, maar ook haar hobby. Ze zou niet zonder kunnen. Er komt nu een zomerstop van 2 maanden, dat vindt ze jammer: “Ook omdat ik in september vaak hoor ‘Het wordt wel tijd dat we weer aan de slag gaan, want ik ben me toch stijf geworden’. Mensen merken het zelf: als je niet in beweging blijft gaan je spieren achteruit, zeker als je wat ouder bent".

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.