Het is een zonnige dag in maart. Dominic Brughuis (20) grijpt de kans aan om buiten in de tuin te gaan zitten. “Het huis is veel te vies, dat kan ik je niet aandoen,” zegt Dominic met een brede lach op zijn gezicht. Buiten zie ik overal glas liggen. “Dat bedoel ik nou, ook buiten hebben ze de zooi niet opgeruimd.” En met ze, doelt Dominic op zijn huisgenoten van Perspectief, een trainingshuis aan de Oudstraat 26 in Deventer. “Ze moeten nog zo veel leren,” verzucht Dominic. Zelf is hij klaar met zijn leertraject bij Dimence. Hij gaat verhuizen naar het centrum van Deventer. “Ik krijg straks nog wel begeleiding van RIBW. Dat heb ik ook wel nodig.”

Terwijl we wachten op de koffie (‘de lekkerste die er is’ volgens Dominic), vertelt hij zijn verhaal. “Ik heb een autismespectrumstoornis. Zelf zeg ik liever PDD-NOS/ADHD. Ik wist jarenlang niet wie ik was. Ik gedroeg me als een kind van zeven. Ik kon nergens op wachten, alles moest gelijk gebeuren. En als het niet ging zoals ik het had bedacht, dan werd ik heel boos. Ging ik met spullen smijten. En dat gebeurde al bij de meest eenvoudige dingen. Ik had bijvoorbeeld een keer honger maar er was niets te eten. Toen is de computer gesneuveld.”

“Thuis begrepen ze me niet. En daardoor kon mijn familie me ook niet helpen. Het liep totaal uit de hand. Ik werd uit huis geplaatst. Acht maanden heb ik in Harreveld (jeugdinrichting, red.) gezeten. Daar komen veel criminele jongeren. Maar ik was geen crimineel! Ik heb in deze periode ontzettend veel verdriet gehad. Dit was niet wat ik wilde.”

Op weg naar Perspectief
“Op 8 augustus 2014 kwam ik bij Perspectief van Dimence. Ik ben begonnen in Fase 1, huis 1. Ik had mijn eigen kamer. Er was veel begeleiding aanwezig en ik kreeg nog weinig taken. In huis 2 is de begeleiding wel aanwezig, maar is het aan jezelf om daar aan te kloppen. Nu zit ik aan het einde van Fase 2. Hier doe je alles zelf. Mis je structuur? Dan is het aan jou om te zorgen voor meer structuur.” Gedurende de hele periode, had Dominic een vaste mentor. “Eric heeft mij een hand toegereikt. Dat was precies wat ik nodig had.”

Werk
Dominic werd gestimuleerd om te werken. “Ik ben begonnen als klusjesman bij de stadsbrouwerij hier in Deventer. Beetje de boel aanvegen, dingen opknappen. Ik moet wel in mijn eigen tempo kunnen werken. Te veel stress en drukte werkt voor mij niet. Dan loop ik weg. Mijn werkgever begrijpt dat nu. Eerst niet hoor!” Straks als Dominic bij de RIBW woont wil hij aan de slag bij een fietsenmaker. “Laat mij maar dingen in elkaar zetten. Daar ben ik goed in!”

Vertrouwde omgeving helpt
“Ik leerde hier mijn vriendin kennen. Door haar is mijn inlevingsvermogen verbeterd. Ik kan nu iemand in de ogen kijken en emotie zien. Dat kon ik eerst niet. Ik kom veel bij haar thuis. Haar ouders accepteren mij zoals ik ben. Ze geven mij vertrouwen. En dat voelt zo goed!”

Het contact met zijn eigen familie is ook verbeterd. “Ik merk nog steeds dat ze me niet altijd begrijpen. Ik zoek alleen nu zelf niet altijd de confrontatie op. Ik weet hoe het zit en dat is voldoende. Mijn moeder ziet wel dat ik veranderd ben. Mijn broertje en zusje hadden laatst ruzie. Ik zag wat er aan de hand was en heb bemiddeld. Daar keek ze echt van op!”

Toekomst
Dominic kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Wat ik geleerd heb? Dat fouten maken niet altijd slecht is. Dat ik anderen een helpende hand kan bieden. Dat ik mijn woede kan beheersen. Ik heb eigenlijk geleerd om te fietsen. Mijn mentor was de zijwieltjes. Nu mag ik het zelf doen. En dat is spannend. En tegelijk heb ik er veel zin in. Ik ben gelukkig!”

Perspectief is een leertraject voor jongeren met autisme en complexe problematiek tussen de 15 en 23 jaar die zelfstandig willen wonen. Het gaat om 3e-lijns behandeling, die vooral bestaat uit oefenen en inzicht krijgen door te ervaren. De jongeren worden hierbij begeleidt door een vaste mentor. Gedurende het traject is het op elk moment van de dag mogelijk om in gesprek te gaan met een van de aanwezige hulpverleners.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.