Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Ik kan nu zelf weer stappen maken

Mevrouw Truus Ouwerkerk-Bruné (78) is sinds juli 2011weduwe en is in datzelfde jaar verhuisd naar Zwolle. Ze woont in een mooi appartement boven de Wendakker in Stadshagen en vanuit Driezorg worden er wekelijks veel activiteiten georganiseerd. “Ik krijg ook veel liefde en aandacht van mijn kinderen. Toch kon ik dit nieuwe leven zonder mijn man niet goed oppakken.”

Meerdere mogelijkheden

Met somberheidsklachten kun je naar de huisarts. Als het wat ernstiger lijkt, krijg je een verwijzing voor specialistische ggz naar Dimence, of naar Mindfit voor basis ggz. Je kunt ook naar het maatschappelijk voor ondersteuning bij rouwverwerking. Maar de dochter van mevrouw Ouwerkerk meldde haar aan bij het welzijnswerk van WijZ.

 

De blik van buiten, die je aan het denken zet

Er was ruimte nodig om met moeilijke vragen in het reine te komen. “Na de kennismaking had ik al snel een klik met de vrijwilliger. Het is zo belangrijk om iemand te hebben die écht kan luisteren. Maar het is ook de blik van buiten die je aan het denken zet. Iemand die de moeilijke vragen niet uit de weg gaat.” “Het gaat nu best goed met me,” zegt een kwiek ogende Truus Ouwerkerk. “We spreken elkaar nu nog maar eenmaal per maand. Dat is fijn, zeker nu blijkt dat mijn zoon ongeneeslijk ziek is.” “Maar ik accepteer beter hoe de dingen gelopen zijn, en daardoor kan ik nu zelf weer stappen zetten.”

 

Grenzen goed kennen

En wat als mevrouw Ouwerkerk er met de vrijwilliger niet was uitgekomen? Daar is de vrijwilliger op voorbereid: die weet wanneer er ruggenspraak nodig is met de beroepskracht, of wanneer er moet worden opgeschaald naar meer specialistische ondersteuning. Vrijwilligers van WijZ worden opgeleid door collega’s van Dimence. Zodat ze met meer knowhow hun werk kunnen doen. Maar ook om hun grenzen goed te kennen.

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.