Beeld je eens in: je woont op een afdeling langdurende zorg en behandeling voor ouderen en bent fysiek of psychisch niet in staat om de deur uit te gaan voor een wandelingetje of een rondje fietsen door de buurt. Hiervoor is nu de oplossing gevonden op locatie Huis aan de Dijk!

Op 30 oktober vond op locatie Huis aan de Dijk in Deventer de officiële aftrap plaats van het 'Interactief fietsen'. Bijna een jaar geleden zijn initiatiefnemers Niels Visser, beleidsmedewerker Annemieke Zeegers en toenmalig teamleider Thea Hoekstra aan de slag gegaan met het  toegankelijker maken van bewegingsactiviteiten voor patiënten op Huis aan de Dijk. Na diverse pilots en de nodige acties om financiële middelen vrij te maken, is gekozen voor een moderne manier van bewegen die garant staat voor toegankelijkheid, variatie en veel plezier.

Fietstocht door Parijs

Door gebruik te maken van een hometrainer of Theratrainer met trapondersteuning wordt er een virtuele fietstocht afgespeeld zolang de trappers rondgaan. Er is ruime keuze uit verschillende fietstochten, zoals het centrum van Deventer, Volendam, Safaripark Beekse Bergen, waterfietsen door Amsterdam of zelfs een fietstocht door het hartje van Parijs. Wij zijn heel blij en trots dat we het 'Interactief fietsen' kunnen inpassen in de behandeling van patiënten op locatie Huis aan de Dijk.

Herbeleving van mooie momenten

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een vervolg op het 'Interactief fietsen'. Dit gebeurt door het project 'Het fietsen van je eigen levensverhaal'. Dit is een initiatief om een passende aanvulling aan te bieden op het huidige behandelaanbod, zoals de cursus 'Op zoek naar zin' , het maken van een 'Levensboek' en de module 'Vertel eens'. In samenwerking met de leverancier van het interactief fietsen, 'Fietslabyrint', willen we persoonlijke fietstochten maken voor patiënten. Een tocht die gaat langs locaties die voor de patiënt een (bij voorkeur) positieve herinnering teweeg brengen. Denk hierbij aan plekken zoals het huis waar je geboren of opgegroeid bent, scholen waarop je gezeten hebt, speeltuinen waar je vroeger altijd speelde of langs verenigingen waarvan je lid bent geweest. Het herbeleven van mooie momenten in het leven en ophalen van positieve herinneringen kunnen zorgen voor vermindering van depressieve klachten en hervinden van je eigen identiteit. Dit alles met als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Financiële ondersteuning gezocht

Dit innovatieve project draagt veel kosten met zich mee die niet uit de huidige financiering bekostigd kunnen worden. Ook kunnen veel patiënten de 2000 euro kostende persoonlijke route niet zelf betalen. Daarom zijn wij nadrukkelijk op zoek naar stichtingen of andere instanties die dit project financieel willen ondersteunen. Mocht je hiervoor ideeën of suggesties hebben, dan horen wij dit graag. Je kunt dan mailen naar n.visser@dimence.nl

Voor vragen over onze ervaringen kun je mailen naar n.visser@dimence.nl. Meer informatie over het product vind je op www.fietslabyrint.nl.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.