De ring hangt hoog en Anja krijgt de opdracht om er aan te gaan hangen. “Ik kan er niet bij.” Anja heeft een probleem en moet dit oplossen door bijvoorbeeld een trap te maken van andere speeltoestellen zodat ze er wel bij kan.

Tineke (43, getrouwd met John van 45) vertelt over de psycho-motorische therapie die hun dochter Anja (14) heeft afgerond. De therapie van Jeugd ggz gaat prima samen met het speciaal onderwijs van Anja. De therapie vindt plaats in de gymzaal op school. Zo worden spelenderwijs in een vertrouwde sfeer spel- en beweegoefeningen gedaan om het gedrag te corrigeren en stimuleren. Anja gaat er zelfstandig naar toe en haar ouders kunnen via de mailverslagen de therapie volgen.

Alles in de soep

Anja heeft ADHD, een laag IQ en kan zich niet inleven in het gevoel van een ander, ook haar eigen gevoel lijkt niet altijd aanwezig. “Ze is negatief over zichzelf en bang voor de reactie van anderen. Daardoor is het soms moeilijk om haar in het gezin te hebben. We hebben nog 3 kinderen en zij kan met haar gedrag alles in de soep laten lopen. Als ouder weet je soms niet meer of je goed bezig bent.”

Veel meer rust

“Via de school ben ik in contact gekomen met Jeugd ggz. Ze hebben niet alleen oog voor mijn dochter, maar leerden mij ook om met andere ogen naar haar te kijken. Probeer positief te blijven, behandel haar als een kind van 6. Ik kan er nu op een andere manier mee om gaan die veel meer rust geeft.”

Ik hou van jullie!

Het lijkt beter te gaan; er is andere medicatie en Anja gaat nu op vrijdagavond en de zaterdag naar een zorgboerderij. “Dit ontlast het gezin en ik merk dat zij er met plezier naar toe gaat.  Als het moet kan ze veel, dus ik hou de hoop dat ze naar het voortgezet onderwijs kan.”

“Soms kan ik, als het gezin bij elkaar is, lekker uitroepen, ‘jongens ik hou van jullie’, en dan zie ik Anja kijken … ‘ook van mij?’  …  Ja Anja, ook van jou!”.

De gebruikte namen van de personen in dit interview zijn niet hun echte namen. De personen op de foto zijn niet de mensen uit het interview.

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.