Rubriek: Gooi het in de groep
Keten zonder obstakels
Thea Schoneveld, verpleegkundig specialist en voorzitter van de kwaliteitsgroep module Herstel, zet zich met hart en ziel in voor mensen met een langdurende psychische aandoening. “Ik ben vergroeid met deze doelgroep. Het zijn de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Dat raakt me.”
De module Herstel van Mindfit is gericht op groei en eigen regie. Het accent ligt op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vervullen van maatschappelijke rollen. De kwaliteitsgroep houdt zich onder meer bezig met de (door)ontwikkeling van de module en de samenwerking in de keten.
Geen obstakels
Thea werkt al 30 jaar met deze doelgroep, maar kent de zorg ook vanuit een ander perspectief. “Mijn zus heeft periodes met psychiatrische problemen gekend. Als familielid heb ik ervaren hoe moeilijk dat is voor de naasten, maar ook hoe belangrijk het is dat de zorg goed is geregeld. Het heeft me nog meer gesterkt in de overtuiging dat we binnen de keten van zorg met z’n allen verantwoordelijk zijn voor goed aansluitende zorg. De zorgvraag is soms minder en soms meer. Op basis daarvan beweegt een cliënt zich door de keten. Het is aan de verschillende zorgverleners om ervoor te zorgen dat hij daarbij geen obstakels tegenkomt.”
Zelf de regie
De verpleegkundig specialisten zijn hoofdbehandelaar van de module en hebben zich het afgelopen jaar vooral ingezet voor een goede samenwerking met Dimence (specialistische ggz). Dit heeft veel opgeleverd. Van de 1141 cliënten die, vanwege de transitie basis ggz, konden doorstromen van Dimence naar Mindfit, zijn er inmiddels 876 in zorg bij Mindfit. Bij al deze cliënten heeft een ‘warme overdracht’ plaatsgevonden. Een prachtig resultaat! “Behandelaren vinden het vaak lastig om een cliënt los te laten. De cliënt vindt het op zijn beurt spannend om de vertrouwde zorgomgeving te verlaten. Toch zien we dat deze mensen op hun plek zijn bij Mindfit. Bij ons werken ze aan ontwikkeling en groei en zijn zelf verantwoordelijk voor de indeling van de beschikbare behandeltijd. Op deze manier heeft iemand zelf de regie wat weer bijdraagt aan het herstel. Mocht de situatie complexer of crisisgevoelig worden, bijvoorbeeld doordat iemand opnieuw last krijgt van een trauma en suïcidaal wordt. Dan schalen we op en dragen we de cliënt over naar Dimence.”
Vertrouwen
Aan de andere kant van de keten is er de huisarts en poh ggz. “Hier komt de cliënt als hij weer vertrouwen heeft in zijn eigen kracht en weet welke hulp hij wanneer kan inschakelen. Met de poh ggz kan hij dan bijvoorbeeld even sparren als hij daar behoefte aan heeft. Zo krijgt iemand altijd de zorg die hij nodig heeft en kan misschien uiteindelijk de ggz zelfs verlaten. Want dat is natuurlijk ons doel. Weer meedoen als volwaardig burger in de maatschappij”.
Rol van de huisarts
Een van de komende aandachtspunten van de kwaliteitsgroep is de samenwerking met de huisarts en poh-ggz. “De rol van de huisarts in deze keten is veranderd. Hij bepaalt nu mede waar iemand in zorg komt. Dat is voor veel huisartsen nog best lastig.”
Reageer zonder inloggen