Ketting breien is een actieve bezigheid, die veel rust en saamhorigheid onder de patiënten brengt.
 

Een gezellige activiteit voor ouderen

Ketting breien is een nieuwe module die ik in september 2015 heb geïntroduceerd. Het idee is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan een breicafé. De sfeer die ik daar proefde bracht mij op het idee om zoiets ook op te zetten voor de afdeling ouderen op de locatie Huis aan de Dijk in Deventer.

Hoe werkt het?

Ik ben resten wol gaan verzamelen. Van deze wol breien de patiënten in gewone rechte steek een vierkant blok van 25 bij 25 cm. Na de wekelijkse activiteit nemen zij dit breiwerk mee naar de afdeling en breien er daar verder aan. Wanneer zij dit klaar hebben en een lengte van 25 cm is bereikt, kanten zij niet af maar nemen het mee naar de activiteit. Daar geven zij het werk door aan een andere patiënt. Die breit er vervolgens in een andere kleur eenzelfde blok bovenop. Zo breien de patiënten door tot er een lange ’ketting’ van 2 meter is ontstaan.
De kettingen worden aan elkaar gehaakt, zodat er een deken ontstaat. Tijdens de activiteit drinken de patiënten gezellig een glaasje limonade en is er achtergrondmuziek. Omdat de meeste patiënten bij gewoon recht breien niet veel te hoeven nadenken en het bijna altijd goed gaat, geeft het veel rust en gelegenheid om met elkaarte praten.

Voor een goed doel

Toen de deken af was, heb ik met de patiënten afgesproken dat we deze schenken aan een goed doel. Ik heb de familie Schoorlemmer van de Stichting Hulpgoederen voor de Filipijnen uitgenodigd om ons iets te komen vertellen over hun werk.
Het was een gezellige middag. Alle patiënten kregen een glaasje Filipijnse limonade aangeboden en een Filipijnse attentie. Als dank voor de presentatie hebben wij de zelfgebreide deken aangeboden, waarmee zij natuurlijk erg blij waren.


 

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.