Bijdrage van Welzijn Kampen

Rubriek: Gooi het in de groep

Klaartje & Lútzen: “Vliegen doen we samen”

Financiën op Koers is het project in Kampen, waarbij De Kern Maatschappelijke Dienstverlening, Stichting Welzijn, Humanitas, MEE, de gemeente Kampen en Jeugd ggz Kampen samenwerken om alle burgers van de gemeente Kampen te helpen bij al hun administratieve en vooral financiële regelingen en problemen. Met name vrijwilligers, stagiaires, sociaal raadslieden en enkele hulpverleners van deze instellingen bieden tijdens inloopspreekuren hun diensten aan en dat scheelt de cliënten een hoop rompslomp.

Niet meer zoeken naar het juiste loket

“En dat is juist voor mensen die het moeilijk vinden om te organiseren natuurlijk extra fijn,” vindt Klaartje Zwitser. Als maatschappelijk werker van De Kern stond zij met haar collega’s van sociaal raadslieden aan de wieg van Financiën op Koers. Haar collega Lútzen Betten binnen het team Financiën op Koers beaamt dat: ”Men hoeft niet meer te zoeken naar het juiste loket en wij kunnen hen veel beter helpen.”

We zitten op dinsdag- en donderdagmorgen letterlijk bij elkaar,” vertelt Klaartje. “De mensen komen binnen en afhankelijk van wat er aan de hand is, worden één of meer medewerkers ingeschakeld om tot een oplossing van de problemen te komen.”

We zijn verschillend met een linker- en een rechtervleugel

“Soms kan er meer aan de hand zijn, zegt Lútzen. Hij is medewerker van Welzijn in Kampen en mede coördinator van het team Financiën op Koers. “Achter problemen met financiën en administratie zit soms een ingewikkelde echtscheiding, een probleem met de woningbouw of bijvoorbeeld dat het niet goed gaat met de kinderen. In zo’n geval kan het maatschappelijk werk ter plekke direct invliegen of een afspraak maken.”

“Nou, niet altijd direct hoor,” vult Klaartje aan. “Financiële problemen zijn vaak overheersend. Als mensen schulden hebben, dan moet je daar eerst bij helpen, voordat je begint over bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning.” Klaartje vergelijkt de samenwerking met een vlinder: “We zijn verschillend met een linker- en een rechtervleugel. Maar vliegen doen we samen.”

Als ze een volgende keer komen, dan kén je ze

En wat de cliënten daar van merken? “Wel veel,” weet Lútzen. “Ze worden adequaat geholpen en zijn immers meteen aan het goede adres voor heel veel mogelijkheden. Ze hoeven niet extra te bellen of naar een andere plek of op een andere dag te komen.”

“En wat ook goed is,” vult Klaartje aan: “Als ze een volgende keer komen –ook al is het voor iets anders- dan ken je ze. En dat is voor de mensen wel heel fijn."

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.