Jeugd GGZ Twente zit sinds een tijdje ook in Nijverdal. Jeugd ggz helpt kinderen, jongeren en hun ouders met verschillende psychische en psychiatrische problemen. Samen wordt gekeken wat er aan de hand is en wordt gezocht naar een oplossing. Er worden veel verschillende behandelingen geboden, afhankelijk van de problematiek. Eén van deze behandelingen/specialisaties die ingezet kan worden na aanleiding van het persoonlijke behandelplan is psychomotorische therapie (PMT). Dit is een behandelvorm waarbij kinderen en jongeren door middel van bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten kunnen oefenen met datgene wat ze lastig vinden. Het is een ervaringsgerichte therapie gericht op gedragsverandering.

best een pittige taak

Meivakantie! Geen zalen beschikbaar, dus dan maar lekker naar buiten! Eind april zou je toch ook mooi weer verwachten. Het was echter koud en regenachtig op dinsdagmorgen 25 april. Waar we eigenlijk met 4 jongens op pad zouden gaan, kon één jongen het uiteindelijk niet redden en de ander was het vergeten in verband met de vakantie.  Dit mocht de pret echter niet drukken en we zijn met twee jongens aan de slag gegaan met een samenwerkingsactiviteit. De twee jongens gingen aan de hand van een uitgezet parcours langs allerlei samenwerkingsopdrachten die ze moesten voltooien om weer bij het eindpunt terug te komen. Gedurende dit parcours moesten de twee jongens een boomstam meenemen die gedurende het hele parcours niet op de grond mocht komen. Kortom, best een pittige taak! Zeker als je ervan uit gaat dat het belangrijk is om samen af te stemmen hoe je de opdrachten aan gaat pakken, hoe je omgaat met situaties waarover je het oneens bent,  en je beide andere dingen goed kan en moeilijk vindt.

verschillende ideeen en mogelijkheden

Waar normaal vooral individueel geoefend wordt door deze jongens bij PMT met uiteenlopende doelen door middel van lichaams- en bewegingsactiviteiten stond vandaag het samen halen van een doel centraal. Ondanks de koude vingers, de hagelbuien en de koude zware boomstam lukte het de jongens om het parcours te doorlopen zonder dat de boomstam de grond heeft geraakt. Samen de boomstam tillen, telkens weer een plekje zoeken om de boomstam niet de grond te laten raken tijdens een opdracht terwijl je hierover verschillende ideeën hebt en daarnaast verschillende mogelijkheden en beperkingen.

veel vaardigheden geoefend

De jongens hebben tijdens de activiteit op een speelse en actieve manier geoefend met het stellen van grenzen, aangeven wat je wel en niet leuk vindt, het zoeken naar een compromis, het stellen van vragen of het vragen om hulp en het uitspreken van wat er in je omgaat. Waar de één wat meer moeite heeft met het inleven in de ander, heeft de ander meer moeite met het aangeven van zijn grenzen. Waar de één verder kan springen en sterker is, lukt het de ander beter om kwetsbaar te mogen zijn.

Kortom veel verschillen, maar toch één doel. De jongens hebben het hartstikke goed gedaan en hebben hagel en regen getrotseerd. Ze hebben niet opgegeven, maar doorgezet. Klasse gedaan toppers!

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.