Heb je nachtmerries waar je voor de decembermaand de juiste cadeaus vindt? Dan is de winkel van Hermann Simon op het terrein van Brinkgreven in Deventer een goede tip.

 

In activiteitencentrum Hermann Simon (vernoemd naar een Duitse psychiater) in Deventer worden werkplekken aangeboden als onderdeel van een behandeling. De werkwijze is ontmoeten, ontspannen en leren, waarbij de cliënt wordt uitgedaagd zijn grenzen te verleggen. Er zijn diverse werkplekken:glas, textiel, kaarsen maken, schilderen en boekbinden.

Bij de boekbinderij

Wat bij binnenkomst opvalt is de sfeer in het gebouw. Geen harde muziek, geen luide stemmen, maar rust in een omgeving waar iedereen zijn taak weet. “Maar dat is ook wel eens anders hoor“, lacht Hedwig. Zij werkt op de afdeling Boekbinderij. Hier worden, vaak in opdracht van interne afdelingen van de Dimence Groep, folders gevouwen en in elkaar geniet.
Ook worden er boekjes in diverse formaten gebonden en voorzien van een gekleurd kaft. Deze zijn veelal voor de verkoop in de winkel. “Ze zijn inderdaad verkrijgbaar in diverse formaten en kleuren“, beaamt Hedwig. “Maar wil je een persoonlijk boekje met bijvoorbeeld een foto op de voorkant ? Dat is geen probleem“, vervolgt Hedwig. Een van de cliënten legt mij uit hoe zo’n boekje gebonden wordt. “Proberen?“, vraagt hij. Tuurlijk, dat doe ik even. Dus niet. Het kostte me vier ochtenden!

Textiele werkvormen

Op de afdeling Textiel kan de activiteitenbegeleidster (ABer) een beroep doen op vrijwilligsters. Er wordt gehaakt, geborduurd en terwijl de naaimachine op de achtergrond zoemt, wordt er gebreid. 
“Op de locaties Rielerenk, Pikeursbaan , de Steerne en Begijnenstraat staan vitrines met daarin o.a. handwerkspullen voor de verkoop”, vertelt de ABer. “Ook worden er in opdracht en tegen betaling gordijnen gemaakt en wordt kleding versteld.“

Toveren met glas

In het Glasatelier wordt getoverd met glas. Vakwerk wordt er geleverd. Ik zie de meest mooie schalen, raamdecoraties, karaffen en sieraden van gekleurd glas dat, nadat het in de oven is geweest, is samengesmolten. Het resultaat is bijzonder! Ook zijn er gezandstraalde geboorteraampjes en wordt er gewerkt met vensterglas. Een van de cliënten maakt een slak van kleine stukjes vensterglas. “Deze is nog niet klaar, voel maar, deze kant is glad en de andere kant heeft nog scherpe kantjes“, legt hij uit. Als hij de slak omdraait, vallen er kleine stukjes af. Geen paniek, geen gemopper. “Deze zaten dus nog los“, constateert hij en hij legt ze een voor een weer op hun plek. Aan de andere tafel zijn ze bezig met glas in lood. “Dat doen we in opdracht van een restaurant hier in de buurt. Alle raampjes moeten opnieuw gedaan worden“, aldus de ABer.

Creatief in het schildersatelier

Op weg naar de Creatieve afdeling vallen de vele schilderijen op die aan de muur hangen. Deze zijn onder andere voor de kunstuitleen van het Deventer Ziekenhuis en de kantoren op het terrein van Brinkgreven. Eenmaal binnen op de creatieve afdeling waan je je in een heus atelier: schildersezels, tubes verf, rijen kwasten in alle soorten en maten en schildersdoeken. Ook hier wordt er rustig getekend, geschilderd en gezocht naar een onderwerp voor een  nieuw werkstuk. “Ik wil een tijger gaan kleuren, kan dat?“, vraagt een cliënt. Het volgende moment zit ze te bladeren in een boek en komt bij een speels katje uit. “Deze wordt het“ beslist ze en ze gaat aan het werk.

Volop (kaarsen)keuze in de winkel

De afdeling Kaarsenmaken staat vol met kaarsen in diverse maten, modellen en kleuren. Wil je een kaars met alle kleuren van de regenboog? Alles kan en alles is te koop in de winkel.  Deze is geopend op dinsdag en donderdag van 11.30 tot 13.30 uur. 

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.