Op het idyllische eiland Bali komen jaarlijks 3 miljoen toeristen. Maar ook worden op Bali bijna wekelijks mensen gevonden met een psychiatrische stoornis die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Met regelmaat worden er mensen opgesloten in een kooi gevonden, met ledematen vast in een blok hout of met een ketting aan een palmboom.   Dr. Suryani is psychiater op Bali. Samen met haar collega´s probeert ze deze mensen te vinden. Onlangs vond ze een vrouw die 20 jaar was opgesloten in een heel klein kamertje met een gat in de muur waar ze eten door kreeg aangereikt.

Psychiatrie is geen vanzelfsprekendheid in Azië. Onwetendheid, schaamte en de angst dat iemand bezeten kan zijn door een kwade geest zorgen ervoor dat psychiatrische patiënten genegeerd en opgesloten worden. De patiënt wordt zo snel mogelijk uit zijn of haar benarde positie gehaald. Dr. Suryani en haar team geven direct medicatie, bieden voorlichting aan familie en buren en begeleiden de mensen in hun eigen woonomgeving. Dit doet het Suryani Instituut geheel kosteloos omdat mensen in Indonesië zelden verzekerd zijn en vaak te arm zijn om gezondheidszorg te kunnen betalen.

Train de trainer

Bij het Suryani Institute werken een aantal psychologen en door hen zelf getrainde 'veldwerkers' die patiënten thuis bezoeken. Aan het einde van mijn GGZ VS opleiding ga ik door middel van ‘train de trainer’ een bijdrage leveren op het gebied van rehabilitatie en psycho-educatie in het kader van verbetering van zorg.

Geld inzamelen

Als GGZ verpleegkundig specialist in opleiding ben ik ‘Kopzorg op Bali’ gestart. Het is een initiatief om met allerlei acties geld in te zamelen voor het Suryani Institute for Menthal Health op Bali. Zo willen we nu de Nijmeegse Vierdaagse onder de aandacht brengen. Je kunt mijn collega's Linda Kronenberg (VS opleider), Lieneke van Lagen (verpleegkundig specialist i.o.) en Hettie Aardema (GGZ Drenthe) sponsoren om de Nijmeegse vierdaagse uit te lopen. De opbrengst wordt gebruikt voor de vertaling van lesmateriaal in het Indonesisch voor social workers van het Suryani Institute in Indonesië. 

Ook een bijdrage leveren? 

Wil je Linda, Lieneke en Hettie sponsoren? Dat kan!

T.a.v. M. van der Kuil
NL 25 INGB 0004321 696
T.n.v. Kopzorg op Bali

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar kopzorgopbali@gmail.com. Je kunt de activiteiten van ‘Kopzorg op Bali’ ook volgen op Facebook via www.facebook.com/KopzorgopBali.

 

Foto: Marjan van der Kuil en Dr. Suryani

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.